Wandelen op Karpathos

Karpathos staat bekend als het eiland voor wandelaars. Wandelen op Karpathos is geweldig. Ongerepte landschappen en adembenemende uitzichten. Vergeet ook vooral niet de geur van alle kruiden die het eiland rijk is. Karpathos heeft zoveel te bieden voor wandelaars en zeker in het laagseizoen zit je hier goed als je van wandelen houdt! In deze blog nemen we je mee over de mogelijkheden wat betreft wandelen op Karpathos, welke periode het beste is en sluiten we af met enkele wandel tips. Veel lees plezier!

De beste periode

In principe kun je het hele jaar door wandelen op Karpathos. Echter kan het in het hoogseizoen juni, juli en augustus wel erg heet worden. Georganiseerde wandelen kunnen niet altijd door gaan vanwege de hitte.Het kan soms ook slim zijn om extra vroeg te gaan wandelen of juist als de zon gaat zakken om de ergste hitte te voorkomen.

Wie speciaal voor een wandelvakantie naar Karpathos komt kan het beste eind april of begin mei komen. Wil je ook nog kunnen zwemmen in het zeewater met een goede temperatuur? Kies dan voor eind september. Je kunt natuurlijk ook altijd buiten het seizoen naar Karpathos komen voor het wandelen. Houdt er dan wel rekening mee dat niet alles open is op het eiland (maar nog steeds genoeg voor de locals) en je ook niet rechtstreeks meer kunt vliegen. Je kunt met de boot of het vliegtuig vanaf Athene naar het eiland komen of met een van de vele lijnvluchten vanuit Rhodos.

Zelfstandig wandelen

Niet iedereen vind het fijn om met een groep te wandelen. Gelukkig heeft Karpathos veel routes te bieden en is er voor iedereen wat wils. Wil je zelfstandig gaan wandelen dan is de website AllTrails fijn om te gebruiken. Hier staan wereldwijd ontzettend veel wandelingen op. Ook voor Karpathos vind je hier 46 routes op staan. Als je dus alleen wilt lopen is deze website ideaal om een route te vinden.

Daarnaast laten mensen ook veel review achter. Dit is wel zo fijn zodat je kunt lezen of een pad nog wel goed begaanbaar is en wat andere er van vinden.

Leuke wandelingen om te doen zijn o.a. de Kali Limni, dat is de hoogte berg van Karpathos. En ook deze wandeling bij Lefkos wordt veel gelopen. Ook tof zijn de routes naar het prachtige strand bij Adia (zie de foto hieronder!) of die naar de zeegrot op Kato Lako beach. Die laatste twee bespreken we uitgebreid in onze Karpathos reisgids.

Secret beach Karpathos

Audio tours

Wil je graag zelf gaan wandelen op Karpathos, maar zou je wat achtergrond informatie onderweg wel leuk vinden? Dan is een audiotour van Art and Walk echt ideaal. Naast georganiseerde tours (verder in deze blog) biedt Art and Walk ook audiotours aan. Je kunt deze aanschaffen via hun website. Met deze audiotours kun je met begeleiding van hun audio op je mobiel een mooie wandeling doen. Ondertussen vertellen ze je over de geschiedenis van Karpathos, flora en fauna en andere leuke weetjes! Op dit moment bieden ze 6 routes aan die je kunt wandelen op Karpathos middels een audio.

Wandelen Karpathos 2 scaled

Georganiseerde tours

Art and Walk

Zin in een georganiseerde wandeltour? Dan bij je bij Art and Walk aan het goede adres. Renate (Nederlandse) en Thom (Zweeds) bieden diverse wandelingen aan op het eiland. Tijdens de wandeling vertellen ze je van alles over het eiland. Leuke weetjes, over de geschiedenis van Karpathos en over flora en fauna die je onderweg tegen komt. Wij deden o.a. hun Valley Walk, Profitis Illias walk en hun Agia Kyriaki walk. Ze bieden nog veel meer wandelingen aan met diverse niveaus. Kijk dus vooral even op hun website wat er voor dit jaar op de planning staat!

Ecotourism Karpathos

Lijkt het je tof om meerdere dagen op pad te gaan? Bekijk dan eens de opties bij Ecotourism Karpathos. Zij bieden o.a. een wandeling met overnachting aan in het bijzondere Tristomo. Maar je kunt ook naar Avlona, Vroukounda of een tour doen waarbij je vogels gaat spotten!

Dagtrip naar Kasos Art and Walk Karpathos (7)

Wandel tips

  1. Wees voorbereid op het weer: Griekenland heeft over het algemeen een warm klimaat, maar de weersomstandigheden kunnen variëren, vooral in bergachtige gebieden. Lees je dus van te voren even in en zorg voor de geschikte kleding. Afhankelijk van hoe hoog je gaat klimmen kun je overwegen om een vest mee te nemen of dunne jas. Vergeet ook niet om zonnebrandcrème, een hoed en voldoende water mee te nemen, vooral tijdens de zomermaanden wanneer de zon fel kan zijn.
  2. Respecteer de natuur en het milieu: Houd de paden schoon en neem je afval mee terug. Laat geen sporen achter en respecteer de flora en fauna die je onderweg tegenkomt. Blijf op de aangegeven paden om schade aan kwetsbare ecosystemen te voorkomen en vermijd het plukken van planten of bloemen.
  3. Informeer jezelf over de route: Voordat je aan een wandeltocht begint, is het belangrijk om voldoende informatie te verzamelen over de route, inclusief de lengte, moeilijkheidsgraad en eventuele gevaren. Raadpleeg gedetailleerde wandelkaarten, online bronnen of lokale wandelgidsen om een goed begrip te krijgen van het terrein dat je zult tegenkomen.
  4. Veiligheid voorop: Zorg ervoor dat je altijd veiligheid voorop stelt tijdens het wandelen. Vertel iemand waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht terug te zijn. Zorg bijvoorbeeld voor een mini EHBO-kit en een mobiele telefoon voor noodgevallen. Wees bewust van je omgeving en vermijd gevaarlijke situaties, zoals steile kliffen of onstabiele rotsformaties.
  5. Neem voldoende water en snacks mee: Hydratatie en voeding zijn essentieel tijdens het wandelen, vooral in warme klimaten zoals op Karpathos het geval is. Zorg ervoor dat je voldoende water en snacks meeneemt om je energie op peil te houden en uitdroging te voorkomen. Fruit, noten, energierepen en gedroogd fruit zijn goede opties voor onderweg.
  6. Draag geschikt schoeisel: Goede wandelschoenen zijn essentieel voor comfort en veiligheid tijdens het wandelen op Karpathos. Kies schoenen met een stevige grip en goede ondersteuning om uitglijden en blessures te voorkomen, vooral op rotsachtige of oneffen terreinen. Afhankelijk van de type wandeling die je doet kun je naast wandelen schoenen ook voor stevige sneakers kiezen.
  7. Neem de tijd om te genieten: Ten slotte, vergeet niet om te vertragen en te genieten van de schoonheid van je omgeving. Stop regelmatig om van het uitzicht te genieten, foto’s te maken en gewoon te ontspannen te midden van de natuurlijke pracht van Karpathos! Wandelen is niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een kans om te verbinden met de wereld om je heen en innerlijke rust te vinden.
Karpathos travel guide

Follow us online!

Karpathos travel guide (5)
Karpathos travel guide (4)

Haal alles uit je vakantie

Vergeet het gedoe van uren zoeken op het internet. Onze digitale eiland guide maakt dat een stuk makkelijker voor je! We hebben alle info die je nodig hebt gebundeld in een guide van bijna 200 pagina’s!

Karpathos travel guide English

Nog meer tips

Nikos boat Diafani: Ontdek het Noorden van Karpathos!

Nikos boat Diafani: Ontdek het Noorden van Karpathos!

Altijd al het noorden van Karpathos willen ontdekken? Boek dan een boot trip bij Nikos boat Diafani! Vanaf de havenplaats Diafani biedt Nikos diverse boottrips aan. De meeste plekjes die je bezoekt zijn niet bereikbaar met de auto, dus extra leuk om deze plekken te...

Zandstranden Karpathos: hier wil je heen!

Zandstranden Karpathos: hier wil je heen!

Inmiddels hebben wij ook diverse anderen eilanden bezocht in Griekenland, maar voor ons heeft Karpathos nog steeds de meeste diversiteit aan stranden en een groot aantal mooie stranden. Van hoge golven, tot een spiegel van water: er is voor iedereen wat wils! En naast...

Hoe kindvriendelijk is het Griekse eiland Karpathos?

Hoe kindvriendelijk is het Griekse eiland Karpathos?

Een vraag die we met enige regelmatig krijgen zodra het seizoen weer begint: is Karpathos kindvriendelijk of niet? En antwoorden is soms lastig, want wanneer is iets precies wel of niet kindvriendelijk? Iedereen heeft daar zijn of haar eigen interpretatie van....

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *