Ons huis verbouwen op Karpathos

Toen we in 2017 ons huis op Karpathos kochten hebben we eigenlijk niets veranderd. Nu we er echter een groot deel van het jaar wonen en het echt ons huis ipv een vakantiehuis is, werd het tijd voor de grote verbouwing.

Het huis is in 2007 gebouwd als vakantiewoning met houten kozijnen, enkelglas, niet geïsoleerd en twee kleine badkamers. Na de aankoop (6 jaar geleden) hebben we een deel van de kozijnen boven vervangen, nieuwe coating op het dak aangebracht, het Griekse bed verwijderd voor meer ruimte en de keuken geverfd. Voor de vakanties was dit prima, maar nu we hier het grootste gedeelte van het jaar zijn, wilde we dat dit echt ons plekje gaat worden. Dus hebben we gekozen voor een grote verbouwing! In deze blog vertellen we je hoe we dat geregeld hebben. Maar eerst even een impressie van hoe het eruit zag:

Een architect & aannemer regelen

Samen met het huis ernaast (Athina’s ouders) hebben we gekozen de verbouwing te combineren.

Gezamenlijk hebben we dit project uitgevoerd met een architect vanuit Athene die op Karpathos woont in de zomer (Sophia). Bij een grote verbouwing met aantal wijzigingen moet er een architect bij betrokken zijn voor regelen van vergunningen en ander papierwerk.

Vanaf het begin hadden we gelijk een goed gevoel bij Sofia, we kregen een aantal plattegronden met mogelijke praktische wijzigingen aan het huis om het optimaal te kunnen gebruiken. Denk hierbij aan opties tot grote badkamer, de keuken een andere plek moest krijgen en extra opslagruimte.

Een deel van het terras boven is dichtgemaakt met schuifwand, zodat de slaapkamer boven een stuk groter is geworden. We hebben boven een ensuite badkamer gecreëerd, die met houten balken toch nog afgescheiden voelt en met die wijziging zijn we zo blij. Ook dat was een idee van Sofia

Sophia was naast architect ook direct de hoofdaannemer die allemaal zelfstandige inhuurde om de werkzaamheden uit te voeren. Zo kwam iedereen vanuit Athene invliegen/per boot op de isolatie/stuc-werkzaamheden na. Materialen kwamen vooral uit Athene, omdat dit een stuk goedkoper is. Echter letterlijk de bouwmaterialen als stenen en cement hebben we op het eiland gekocht.

Huis verbouwen op Karpathos Griekenland 1

Slopen

In maart kwamen 2 man vanuit Athene alle muurtjes, openhaard, keuken en badkamers verwijderd en alles van binnen leeggehaald. Alles werd op grote hopen neergegooid en vervolgens op de ouderwetse manier naar beneden gedragen naar de big-bags. Tip om te zorgen dat je genoeg big-bags hebt tijdens de verbouwing, bij ons zijn er zeker 30 stuks vol afgevoerd.

Na het leeghalen van het huis begon direct de opbouw van de nieuwe muren. Zo hebben we de badkamer vergroot en hebben ze deel van het plafond verlaagd om spotjes in te plaatsen. De badkamer meubels en boekenkast in de woonkamer wordt gemaakt van betonplaten.

Ondertussen kwamen de loodgieters die alle leidingen hebben vervangen en verlegd voor de uitbreiding van douche op de bovenste verdieping en voorbereidingen getroffen voor de zonnepaneelboiler die nog op het dak geplaatst gaat worden. Direct werd ook de douche en toilet voorbereid qua constructie en afvoerbak in beton, zodat de tegelaars direct van start kan.

Nadat de loodgieters weg waren, kwam de elektricien alle bekabeling vervangen en verplaatsen. Zo hebben we allemaal andere locaties voor de stopcontacten en lampen en zijn een aantal lichtknopjes veranderd in dim-baar. Je verwacht het niet (of wel ;)) maar de huizen waren niet geaard, er zijn bij de meterkast 3 pennen de grond ingeslagen die dienen als aarding van de twee huizen.

Huis verbouwen op Karpathos Griekenland (8)
Isolation Greece Karpathos house renovation

Isoleren

De enige werkzaamheden die we lokaal hebben uitbesteed is het isoleren van het huis. Deze werkzaamheden namen meer dan 4 weken in beslag. Het had sneller gekund maar werkmethodiek op Karpathos is dat ze aantal dagen werken en dan op een andere klus werken (zonder dat je het weet). We hebben gekozen om de buitenkant van het huis te isoleren met piepschuim waarover uiteindelijk stucwerk wordt aangebracht om het netjes af te werken. De muur is van de buitenkant 7cm dikker geworden.

Isolatie helpt enorm, in de zomer is het lekker cool en in de winter hoef je overdag vaak niet de stoken. Ook hebben we gekozen voor een houtkachel in plaats van openhaard om effectief de warmte te gebruiken. Het verschil is heel groot, ook het vuur aanmaken is nu een makkie geworden.

De verbouwing

Daarna kon eigenlijk meer de opbouw van het huis beginnen om het zo maar te zeggen! De tegelaars die beide huizen in een paar dagen hebben betegeld. In plaats van plinten werden er bij ons een strook tegels tegen de onderkant van de muur gemonteerd. Later is er nog één tegelzetter teruggekomen om een strook tegels rondom huis te monteren (helpt tegen bescherming van insecten en water) en heeft de wandtegels in de keuken gemonteerd.

De muren van de badkamer en de badkamer meubels zijn niet betegeld maar zijn bewerkt met een betonlook. Iets van 5 lagen zijn toegepast om het waterdicht te maken en om de mooie look te creëren die we voor ogen hadden. Speciaal iemand op het eiland was gekomen om de donkere kleurtinten erin toe te voegen.

De keukens zijn letterlijk in het huis pas op maat gemaakt, wij vonden het al zo vreemd dat 3 weken voor levering de kleur nog doorgegeven kon worden. We hebben gekozen voor een U-vorm keuken om extra werkruimte te creëren en duidelijke afscheiding met het zitgedeelte. Omdat alles op maat gemaakt kon worden lopen de bovenkastjes tot en met het plafond door voor zo veel mogelijk ruimte.

De langste levertijd waren de aluminium kozijnen en deuren die de huizen echt afmaken. Hout gaat hier door de zon en zeelucht snel achteruit en wilde een duurzame oplossen met weinig onderhoud. Daarnaast is het huis nu nog beter geïsoleerd en hoor je echt niets als de ramen dicht zijn. Overal is een insectennet voor gemonteerd, zodat we de ramen altijd open kunnen zetten, zonder gek te worden van insecten.

Als laatste kwam zowel de loodgieter als de elektricien nog langs om de laatste dingen af te maken, zoals de keukenkraantjes, douche, stopcontacten en lampen. Zo kwam de architect met het idee om LEDjes te monteren aan de onderkant van de keuken, het resultaat mag er wezen!

De watertank die op het dak stond hebben we verwijderd. Soms valt de druk van toevoer water weg van de gemeente, waardoor de tank op het dak niet gevuld werd. Daarnaast was de enige druk het water vanuit de tank (1000L). Om constante druk te creëren hebben we gekozen voor een 2500L gezamenlijke watertank achter het huis met een waterpomp om constante druk te creëren. Dit verschil merk je direct!

Als laatste natuurlijk verandering van het meubilair en inventaris om praktisch met het huis om te gaan. Hier hebben we al een interessante blog over geschreven waar we dit allemaal vandaan hebben. Lees hier hoe wij online shoppen.

Op wat kleine afwerkingsdingen zijn we erg tevreden hoe de verbouwing is gegaan. Verbouwing heeft in totaal 3,5 maand geduurd wat maar 2 weken langer was dan gepland. Alleen hebben we een waterkraan vervangen omdat die ging roesten door slechte water kwaliteit. Tip om hierop niet te bezuinigen en echt een goede GROHE te kopen, deze heeft een echte bescherming aan de binnenkant.

Wij zijn ontzettend blij hoe alles is gelopen en met het eindresultaat. Nu kunnen we echt een plek om tot rust te komen en te genieten wat dit mooie eiland te bieden heeft.

Het resultaat (video)

xxx

Karpathos travel guide

Follow us online!

Karpathos travel guide (5)
Karpathos travel guide (4)

Haal alles uit je vakantie

Vergeet het gedoe van uren zoeken op het internet. Onze digitale eiland guide maakt dat een stuk makkelijker voor je! We hebben alle info die je nodig hebt gebundeld in een guide van bijna 200 pagina’s!

Karpathos travel guide English

Nog meer tips

Online shoppen als je op Karpathos woont

Online shoppen als je op Karpathos woont

In Nederland waren we het zo gewend. Even snel iets nodig? Bol.com. Kerstcadeautje nodig? Even googelen en je kon het zo online bestellen. Boeken kopen? Amazon.nl. En alles is binnen 1-4 dagen altijd wel in huis. Nu we op een eiland wonen gaat dat allemaal net even...

Een huis kopen in het buitenland: zo deden wij dat!

Een huis kopen in het buitenland: zo deden wij dat!

Regelmatig krijg ik de vraag "mag ik vragen hoe jullie een huis hebben gekocht op Karpathos?". Logisch ook, het is natuurlijk bijzonder om een huis kopen in het buitenland, zeker op onze leeftijd. Toch zien wij het kopen van een huis in het buitenland niet als een...

Mag je zomaar je vakantiehuis in het buitenland verhuren?

Mag je zomaar je vakantiehuis in het buitenland verhuren?

Veel mensen met een vakantiehuis in het buitenland verhuren het aan andere om extra inkomsten te genereren. Maar mag je zomaar jouw vakantiehuis in het buitenland verhuren? Ik ging op onderzoek uit en vond een antwoord op de website van de belastingdienst....

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *