Mag je zomaar je vakantiehuis in het buitenland verhuren?

Veel mensen met een vakantiehuis in het buitenland verhuren het aan andere om extra inkomsten te genereren. Maar mag je zomaar jouw vakantiehuis in het buitenland verhuren? Ik ging op onderzoek uit en vond een antwoord op de website van de belastingdienst.

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te hebben wat een vakantiehuis of 2e huis precies inhoudt. De belastingdienst zegt hierover het volgende: een 2e woning is een woning waarvan u de eigenaar bent, maar waarin u niet woont. Een vakantiehuis valt hier dus ook onder.

Box 1 en 3 van het belastingsstelsel

Ons belastingstelsel kent 3 belastbare boxen voor onze inkomsten. Elke box heeft een ander belastingtarief en afhankelijk van de categorie waar de zaken in vallen betaal je belasting. De woning waar jij eigenaar van bent en waar je ook echt in woont valt samen met je inkomen in box 1. Een vakantiehuis of andere 2e woning valt hier echter niet onder. Deze valt in box 3 onder ‘overige onroerende zaken’. In deze categorie behoren o.a. een woning die je verhuurt, een garage die geen onderdeel in van een woning of een los perceel. Over een 2e huis betaal je dus wel belasting, het huis valt immers in box 3, maar de inkomsten die je genereert door het huis te verhuren hoef je niet op te geven. Dat is toch even fijn om te weten! De huur mag je dus volledig zelf houden.

Vakantie huis Karpathos

Wist je dat wij ons huis volledig hebben verbouwd op Karpathos? Bekijk hier onze blog over het verbouwen en onze Youtube video van het resultaat.

Wanneer mag het verhuren van je vakantiehuis in het buitenland niet?

Hoewel je, je vakantiehuis dus mag verhuren en de huur niet hoeft op te geven bij de belastingdienst, gelden er nog wel wat regels. Zo mag je niet zomaar diensten aanbieden die samenhangen met de huur. Denk hierbij aan een ontbijt of beddengoed. Ook mag je geen contact onderhouden met toeristische instanties (die jouw bijvoorbeeld helpen bij de verhuur). Wanneer je dit wel doet kan het zijn (afhankelijk van de hoogte van het bedrag) dat je alle inkomsten (dus ook de huur) wel moet opgeven. Dit doe je dan in box 1 onder ‘overig werk’.

Het kan ook zijn dat je diensten aanbiedt die niet persé samenhangen met de huur zoals het geven van een rondleiding aan jouw gasten tegen betaling. Deze extra dienst(en) moet je opgeven in box 1 onder ‘overig werk’. Verdien je er dusdanig geld mee en is het niet eenmalig dan kan je zelf als ondernemer gezien worden.

Hier lees je de artikelen van de Belastingdienst

Karpathos travel guide

Follow us online!

Karpathos travel guide (5)
Karpathos travel guide (4)

Haal alles uit je vakantie

Vergeet het gedoe van uren zoeken op het internet. Onze digitale eiland guide maakt dat een stuk makkelijker voor je! We hebben alle info die je nodig hebt gebundeld in een guide van bijna 200 pagina’s!

Karpathos travel guide English

Nog meer tips

Online shoppen als je op Karpathos woont

Online shoppen als je op Karpathos woont

In Nederland waren we het zo gewend. Even snel iets nodig? Bol.com. Kerstcadeautje nodig? Even googelen en je kon het zo online bestellen. Boeken kopen? Amazon.nl. En alles is binnen 1-4 dagen altijd wel in huis. Nu we op een eiland wonen gaat dat allemaal net even...

Ons huis verbouwen op Karpathos

Ons huis verbouwen op Karpathos

Toen we in 2017 ons huis op Karpathos kochten hebben we eigenlijk niets veranderd. Nu we er echter een groot deel van het jaar wonen en het echt ons huis ipv een vakantiehuis is, werd het tijd voor de grote verbouwing. Het huis is in 2007 gebouwd als vakantiewoning...

Een huis kopen in het buitenland: zo deden wij dat!

Een huis kopen in het buitenland: zo deden wij dat!

Regelmatig krijg ik de vraag "mag ik vragen hoe jullie een huis hebben gekocht op Karpathos?". Logisch ook, het is natuurlijk bijzonder om een huis kopen in het buitenland, zeker op onze leeftijd. Toch zien wij het kopen van een huis in het buitenland niet als een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *