Mag je zomaar je vakantiehuis in het buitenland verhuren?

Veel mensen met een vakantiehuis in het buitenland verhuren het aan andere om extra inkomsten te genereren. Maar mag je zomaar jouw vakantiehuis in het buitenland verhuren? Ik ging op onderzoek uit en vond een antwoord op de website van de belastingdienst.

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te hebben wat een vakantiehuis of 2e huis precies inhoudt. De belastingdienst zegt hierover het volgende: een 2e woning is een woning waarvan u de eigenaar bent, maar waarin u niet woont. Een vakantiehuis valt hier dus ook onder.

Box 1 en 3 van het belastingsstelsel

Ons belastingstelsel kent 3 belastbare boxen voor onze inkomsten. Elke box heeft een ander belastingtarief en afhankelijk van de categorie waar de zaken in vallen betaal je belasting. De woning waar jij eigenaar van bent en waar je ook echt in woont valt samen met je inkomen in box 1. Een vakantiehuis of andere 2e woning valt hier echter niet onder. Deze valt in box 3 onder ‘overige onroerende zaken’. In deze categorie behoren o.a. een woning die je verhuurt, een garage die geen onderdeel in van een woning of een los perceel. Over een 2e huis betaal je dus wel belasting, het huis valt immers in box 3, maar de inkomsten die je genereert door het huis te verhuren hoef je niet op te geven. Dat is toch even fijn om te weten! De huur mag je dus volledig zelf houden.

Karpathos Amoopi strand (2)

Wanneer mag het verhuren van je vakantiehuis in het buitenland niet?

Hoewel je, je vakantiehuis dus mag verhuren en de huur niet hoeft op te geven bij de belastingdienst, gelden er nog wel wat regels. Zo mag je niet zomaar diensten aanbieden die samenhangen met de huur. Denk hierbij aan een ontbijt of beddengoed. Ook mag je geen contact onderhouden met toeristische instanties (die jouw bijvoorbeeld helpen bij de verhuur). Wanneer je dit wel doet kan het zijn (afhankelijk van de hoogte van het bedrag) dat je alle inkomsten (dus ook de huur) wel moet opgeven. Dit doe je dan in box 1 onder ‘overig werk’.

Het kan ook zijn dat je diensten aanbiedt die niet persé samenhangen met de huur zoals het geven van een rondleiding aan jouw gasten tegen betaling. Deze extra dienst(en) moet je opgeven in box 1 onder ‘overig werk’. Verdien je er dusdanig geld mee en is het niet eenmalig dan kan je zelf als ondernemer gezien worden.

Hier lees je de artikelen van de Belastingdienst

Athina - The Karpathos guideWat leuk dat je van plan bent om naar het Griekse eiland Karpathos te zijn. Op deze blog vertel ik je graag alles over dit mooie plekje. Enjoy!

Art and Walk Tours

Book Your Stay!

Booking.com

Karpathos reisgids

Heb jij onze Karpathos reisgids al gescoord? Deze digitale reisgids neem je overal makkelijk mee naar toe en bestaat uit 80 pagina’s met al onze tips, hotspots en favorieten plekjes van karpathos.

Zo weet jij precies welke highlights je niet mag missen.

E-book Karpathos reisgids The Karpathos guide

Volg ons op Instagram!

Op onze Instagram @thekarpathosguide plaatsen we regelmatig mooie foto’s en delen we nieuwe tips. Volg ons en blijf op de hoogte van ons Karpathos avontuur!

Vergeet jouw Karpathos moment niet te delen met de hashtag #thekarpathosguide.

 

Luister onze podcast!

Als verlengde van ons bedrijf The Kefi Lifestyle hebben we onze eigen podcast. Hier bespreken we naast zaken rondom voeding en leefstijl ook over Karpathos en hoe het leven op een eiland is. Je luistert ‘m via Spotify, Itunes, Deezer of Castbox. Enjoy!

Een huis kopen in het buitenland: zo deden wij dat!

Een huis kopen in het buitenland: zo deden wij dat!

Regelmatig krijg ik de vraag "mag ik vragen hoe jullie een huis hebben gekocht op Karpathos?". Logisch ook, het is natuurlijk bijzonder om een huis kopen in het buitenland, zeker op onze leeftijd. Toch zien wij het kopen van een huis in het buitenland niet als een...

5x Waarom wij een (tweede) huis op Karpathos wilde kopen

5x Waarom wij een (tweede) huis op Karpathos wilde kopen

Eind 2017 kwam onze droom uit! We deden een bod op een huis op Karpathos en begin 2018 was het huis officieel van ons. Waarom wilde wij zo graag een huis op Karpathos kopen? In deze blog lees je onze redenen waarom wij deze kans met beide handen aangrepen! Sinds begin...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.