Een huis kopen in het buitenland: zo deden wij dat!

Regelmatig krijg ik de vraag “mag ik vragen hoe jullie een huis hebben gekocht op Karpathos?”. Logisch ook, het is natuurlijk bijzonder om een huis kopen in het buitenland, zeker op onze leeftijd. Toch zien wij het kopen van een huis in het buitenland niet als een onmogelijk. Ik denk zelfs dat heel veel mensen dit ook zouden kunnen. Waarom? Dat vertellen we je aan de hand van een aantal tips die ons hebben geholpen. Enjoy!

Liggen jouw prioriteiten bij het kopen van een huis in het buitenland?

Veel mensen reageren al gauw “ik heb geen geld voor dit of dat” of “ik heb geen tijd”. Bullshit. Je hebt wel geld en je hebt ook de tijd, je stelt alleen andere prioriteiten 😉 Dit is natuurlijk helemaal prima, maar dat is iets dat je wel moet accepteren. En ik begrijp best dat een huis op Karpathos niet voor iedereen is weggelegd, maar als je prioriteiten gaat stellen, zouden een groot deel dit ook kunnen doen. Zo wonen wij in Nederland niet groot, gewoon in een appartementencomplex (een starterswoning). We hadden wel wat geluk met de woningmarkt. We wonen hier inmiddels al weer 4 jaar en destijds was de rente en de huizenprijzen een stuk lager. Toch als wij nu al groter waren gaan wonen, hadden we een huis op Karpathos nooit kunnen betalen. Daarom is het stellen van je prioriteiten belangrijk.

Dat betekent niet dat ik nooit verlang naar een groter huis met een tuin ;). Maar ik ben mij ervan bewust waarom ik nu (nog) niet in een groter huis woon. Ik weet namelijk dondersgoed dat voor mij een huis op Karpathos en een klein(er) huis in Nederland belangrijker is, dan een villa in Nederland (bewijs van spreken). Ik kan geen villa betalen haha).

Op deze manier moet je goed bij jezelf (en je gezin) nagaan waar jullie prioriteiten liggen. Heb je écht die nieuwe auto nodig of die nieuwe keuken? Wij rijden al 6 jaar in dezelfde auto. Dit is de eerste auto van Vincent en hebben er ook bewust maar bij één auto gehouden. Tuurlijk zouden we een nieuwe willen, maar onze prioriteiten liggen daar simpelweg niet.

Vakantiehuis huren op Karpathos scaled

… en een beetje lef hebben

Normaal gesproken ben ik van ons twee diegene die het meest impulsief een beslissing neemt, maar met het kopen van ons huis op Karpathos was Vincent dat juist. Geld was er en we wilde het graag, dus waarom niet?! Toch zat ik eventjes in de ‘”ja, maar wat als…” fase. Vincent bleef daar heel cool in, wat ik ontzettend bewonder. Wat was namelijk het ergste dat er zou kunnen gebeuren? Dat we het huis om wat voor reden dat ook, niet meer konden veroorloven. Oke, heftig denk je dan, maar dat is heel snel opgelost door het huis weer te verkopen. Niet leuk, voor alles is wel een oplossing.

Uit je comfortzone stappen is ontzettend moeilijk. Zeker omdat je omgeving vaak geneigd is om jou er weer in terug te stoppen als je er uit stapt. Stil staan bij het aller ergste wat je kan overkomen, gaat je zeker helpen om die langgekoesterde beslissing(en) te maken. Want vaak is die allerergste gebeurtenis niet zo erg, kom je er wel er overheen of weegt datgeen wat je overkomt, als je het wel doet, veel zwaarder dan wanneer je het niet doet.

Money, money, money!

Natuurlijk heb je geld nodig voor om een huis te kunnen kopen in het buitenland, maar daar hoef je nog geen miljonair voor te zijn. Het is niet dat wij van het geld stikken en hoewel Vincent een goed betaalde fulltime baan heeft, werkte ik destijds niet, vanwege ziekte. Nog steeds werk ik maar 13 uur per week. Kijk gewoon open naar de opties die er zijn, want die zijn er zat!

Heb je bijvoorbeeld spaargeld op de bank staan? Als je al een fijn bedrag op de bank hebt staan is het slim om eens te kijken naar de reden van dat geld op de bank. Ben je ergens specifiek voor aan het sparen? Staat het er zomaar op? Overweeg of je het geld nu kan missen. Denk ook aan je prioriteiten! Wij hadden een leuk spaarcentje voor onze trouwdag op de bank. Echter was een huis in het buitenland voor ons een buitenkans: die moesten we grijpen! Geld voor een bruiloft komt later wel.

Helaas is het niet mogelijk om bij een Nederlandse bank een directe lening te krijgen om huis in het buitenland te kopen. Iets wat wel kan wanneer een huis in Duitsland of Frankrijk op het oog hebt. Toch kan je via de bank een lening regelen voor een huis in het buitenland, weliswaar op een andere manier, maar toch. Je kunt namelijk extra lenen op je huis in Nederland. Je verhoogt dan jouw hypotheek. Deze extra som geld kan de bank aan je geven wanneer je al behoorlijk wat hebt afgelost, je loon omhoog is gegaan of wanneer er overwaarde is op je huis. Allemaal redenen waardoor je meer zou geld zou kunnen lenen bij de bank. Dit geld kun je vervolgens gebruiken voor een huis op Karpathos, of waar dan ook 😉

Elxis

Heb je jouw mindset goed gekregen en besloten dat je ook een huis op Karpathos of ergens anders in Griekenland wilt kopen, dan is het tijd om te gaan zoeken naar een huis (of misschien had je er al een op het oog!). Een huis kopen in het buitenland kan nogal overwhelming zijn, want er komt veel bij kijken. Voor wie geen zin heeft of het eng vindt om alles zelf te regelen, wil ik Elxis 100% aanbevelen. Elxis is een Nederlands makelaarsbedrijf dat bemiddeld in huizen in Griekenland. Wij hebben ons huis op Karpathos met behulp van Elxis gekocht en dat ging heel fijn. Ze regelen en helpen je bij alles. Zo heb je bijvoorbeeld een persoonsnummer nodig, loopt de aankoop van een huis in Griekenland via een advocaat en moesten wij ons huis nog inschrijven in het Kadaster (dat is sinds kort verplicht).

Yes! Hopelijk heb ik je stress, twijfels en angst (een beetje) weg kunnen halen ;). Droom jij van het kopen van een huis in het buitenland? Gewoon doen. Tuurlijk moet je dit met gezond verstand doen, maar durf vooral te leven en bedenk vooral: “Wat is het allerergste dat er kan gebeuren?” en is dat dan het allerergste?

Karpathos travel guide

Follow us online!

Karpathos travel guide (5)
Karpathos travel guide (4)

Haal alles uit je vakantie

Vergeet het gedoe van uren zoeken op het internet. Onze digitale eiland guide maakt dat een stuk makkelijker voor je! We hebben alle info die je nodig hebt gebundeld in een guide van bijna 200 pagina’s!

Karpathos travel guide English

Nog meer tips

Online shoppen als je op Karpathos woont

Online shoppen als je op Karpathos woont

In Nederland waren we het zo gewend. Even snel iets nodig? Bol.com. Kerstcadeautje nodig? Even googelen en je kon het zo online bestellen. Boeken kopen? Amazon.nl. En alles is binnen 1-4 dagen altijd wel in huis. Nu we op een eiland wonen gaat dat allemaal net even...

Ons huis verbouwen op Karpathos

Ons huis verbouwen op Karpathos

Toen we in 2017 ons huis op Karpathos kochten hebben we eigenlijk niets veranderd. Nu we er echter een groot deel van het jaar wonen en het echt ons huis ipv een vakantiehuis is, werd het tijd voor de grote verbouwing. Het huis is in 2007 gebouwd als vakantiewoning...

Mag je zomaar je vakantiehuis in het buitenland verhuren?

Mag je zomaar je vakantiehuis in het buitenland verhuren?

Veel mensen met een vakantiehuis in het buitenland verhuren het aan andere om extra inkomsten te genereren. Maar mag je zomaar jouw vakantiehuis in het buitenland verhuren? Ik ging op onderzoek uit en vond een antwoord op de website van de belastingdienst....

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *