Wind op Karpathos: Waait het echt zo hard hier?

Op Facebook zijn er diverse groepen over Griekenland en elke keer als iemand weer een vraag heeft over Karpathos zijn er altijd weer een stuk of 10 mensen die schreeuwen: “NIET NAAR TOE GAAN, HET WAAIT DAAR ALTIJD KEIHARD JE KAN NIKS DAAR”. Nu willen we zeker niet beweren dat het op Karpathos niet waait, want dat doet het wel degelijk, maar uiteindelijk hebben we maar zo’n 2 á 3 weken per jaar dat het echt keihard waait. De andere dagen is er geen wind of staat er gewoon een lekker windje die af en toe voor wat verkoeling zorgt. Het is natuurlijk ontzettend zuur als je precies op Karpathos bent en meerdere dagen die harde meltemi wind meemaakt, maar dat betekent niet dat het elke dag zo is. Daarnaast ligt het er ook aan waar je zit en in welke periode je komt.

In deze blog willen we je wat meer vertellen over de wind op Karpathos. Want hoe hard is die wind nu echt op het eiland? We hebben elke dag in 2023 genoteerd hoe hard het waaide alle gegevens verwerkt in twee mooie tabellen. Hopelijk kunnen we je op deze manier wat meer gerust stellen over de wind op Karpathos!

Karpathos Wind Force Data 2023

Karpathos heeft net als de meeste andere Griekse eilanden te maken met de welbekende Meltemi-winden. Later meer over deze type wind, maar voor nu handig om te weten dat deze in juli en august het krachtigst zijn. Dit maakt Karpathos ook een van de top bestemmingen als het gaat om windsurfen. In de tabel hieronder zie je dat ook mooi. Al hoewel afgelopen jaar het niet veel dagen écht hard heeft gewaaid in Augustus. In September was de wind uiteindelijk vaker boven de 6 bft haha. Zo zie je ook maar weer dat het weer nooit voorspelbaar is.

Maar over het algemeen zijn juli en augustus dus de meest ‘heftige’ maanden als het om de wind gaat. Daarnaast ligt het er ook aan waar je zit op Karpathos. Afiartis namelijk de meest winderige locatie, vandaar ook dat hier gewindsurft wordt. Plekken als Kyra Panagia en Amoopi kennen soms helemaal geen wind.

Over het algemeen hebben de meeste mensen geen last van de wind als het onder de 5 bft is. Dat is minder dan 38 kilometer per uur. Pas vanaf 6 bft vinden mensen de wind vaak vervelend worden. Als je naar het overzicht hieronder kijkt valt het dus best mee hoeveel dagen het ‘echt’ hard waait op Karpathos. Nog even goed om te weten is dat onderstaande gegevens gemeten zijn in Afiartis. Dit is de meest winderige plek van Karpathos. Over het algemeen geldt dat in de andere plaatsen het altijd 1 á 2 Bft minder is.

Karpathos wind force 2023
Karpathos wind direction 2023

Tips voor als het hard waait op Karpathos

  • Zoek plekken op waar het minder (of niet) waait. Op Karpathos komt de wind negen van de tien keer uit het Noordwesten wat betekent dat in het zuiden in Afiartis (bij de luchthaven) de meeste wind staat. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat plekken als Kyra Panagia, Apella, Pigadia en Amoopi een stuk minder of zelfs geen wind hebben. Dit geldt ook andersom trouwens. Als het wél op eens waait in Pigadia doordat de wind uit een andere windrichting komt zal je zien dat het in Afiartis weer minder waait.
  • Zelfs in de zomer kan het afhankelijk van de windkracht en windrichting wat fris zijn. Zorg er daarom voor dat je altijd een vestje mee neemt voor in de avond. En voor alle meiden: denk er over na om een bikershort onder zwierige jurkjes aan te doen haha!
  • Plan activiteiten afhankelijk van de wind. Wil je graag een boot tocht doen? Dan is het wellicht handig om van te voren een dag te kiezen waarop het wat minder waait. Wij gebruiken graag de Windy-app, die heel nauwkeurig is.
  • En als laatste: vergeet ook vooral niet te genieten van de wind. Ze zorgt namelijk voor koelte en ook vliegen en muggen blijven weg bij wind. Daarnaast kun je er natuurlijk ook extra van genieten door bijvoorbeeld te gaan windsurfen. Karpathos staat niet voor niets bekend als windsurf hotspot.

Meltemi wind

In de regio van de Egeïsche Zee waaien de Meltemi winden, ook bekend als etesian winden, krachtig, droog en vaak winderig, vooral gedurende de zomermaanden. Het woord “Meltemi” vindt zijn oorsprong in het Griekse “meltem,” wat simpelweg “seizoenswind” betekent. Deze winden vormen een regionaal weerverschijnsel dat vooral verbonden is met de Griekse eilanden, Turkije en de gebieden langs de Middellandse Zeekust. Wat de Meltemi winden onderscheidt, is hun kracht en betrouwbaarheid, en ze blazen vaak uit het noorden of noordwesten.

Hoe ontstaat deze wind?

De belangrijkste oorzaak van deze wind is het drukverschil tussen twee weersystemen: één boven de Balkan en één boven het oostelijke Middellandse Zeegebied. In de zomer wordt het oostelijke Middellandse Zeegebied extreem heet, wat resulteert in een lagedrukgebied. Tegelijkertijd blijft het Balkangebied relatief koel en ontwikkelt het een hogedrukgebied. Omdat lucht van nature van gebieden met hoge druk naar gebieden met lage druk stroomt, versnelt het door de Egeïsche Zee, waardoor de Meltemi-wind ontstaat.

De Meltemi-wind wordt beïnvloed door de vorm van het land en de zee op deze locatie. De wind wordt beïnvloed door de ligging van bergen en stranden. Deze geologische kenmerken kunnen ervoor zorgen dat de wind sterker en sneller wordt naarmate hij passeert.

Meltemi wind Karpathos

Zoals je ook ziet op bovenstaande afbeelding zijn er heel veel Griekse eilanden die ‘last’ hebben van deze wind en is het niet alleen Karpathos. Eigenlijk alle eilanden behalve de Ionische eilanden hebben te maken met de meltemi wind. De wind is het meest aanwezig op de Cyclades (Santorini etc.) en de Dodekanses (Rhodos en Karpathos o.a.). Maar dat wil niet zeggen dat het altijd overal waait op het eiland. Augustus is overal het algemeen de maand op Karpathos met de meeste wind, maar afgelopen jaar waren er niet meer dan 5 dagen waarbij het harder waaide dan 6 bft (boven de 39 km/h). Het ligt er ook aan waar je op een eiland zit. Dit verscheelt per eiland, maar uit ervaring weten we dat het op Karpathos in het zuiden bij Afiartis het hardste waait en op Rhodos is de wind volop aanwezig Noordwesten bij Ixia.

Waar, wanneer en hoe sterk is die meltemi wind nu?

Meltemi winden zijn typisch aanwezig gedurende de zomermaanden, van eind mei tot september, met een piek in juli en augustus wanneer ze het krachtigst zijn. De wind staat bekend om zijn krachtige stoten en kan gemiddelde snelheden bereiken van 7 tot 9 op de Beaufortschaal. Dus, als je van plan bent om te gaan windsurfen op een van de Griekse eilanden, dan zijn juli en augustus de beste maanden voor een stevige bries.

Maar hoelang duren die Meltemi winden eigenlijk? Tja, dat is lastig te zeggen. Soms slechts een paar dagen, maar in extreme gevallen kunnen ze wel twee weken aanhouden. De duur ervan hangt af van verschillende factoren, zoals de kracht van het druksysteem en de lokale geografie.

Eerlijk gezegd genieten we wel van die wind, ondanks dat het soms wat gekmakend kan zijn. We wonen in het winderigste deel van Karpathos (Afiartis) en hebben geen airconditioning nodig. Bij voldoende wind zijn er ook geen muggen of vliegen te bekennen.

Het weer op Karpathos

Wat het weer is op Karpathos in mei of welke andere maand dan ook is toch wel een van de meestgestelde vragen. Hoewel het weer natuurlijk nooit te voorspellen is (net als de wind) hebben we ook van de temperatuur en regenval data verzameld. Alles wat je wilt weten over het weer op Karpathos lees je dan ook in deze blog.

Karpathos travel guide

Follow us online!

Karpathos travel guide (5)
Karpathos travel guide (4)

Haal alles uit je vakantie

Vergeet het gedoe van uren zoeken op het internet. Onze digitale eiland guide maakt dat een stuk makkelijker voor je! We hebben alle info die je nodig hebt gebundeld in een guide van bijna 200 pagina’s!

Karpathos travel guide English

Nog meer tips

Karpathos airport: alles wat je moet weten

Karpathos airport: alles wat je moet weten

Niet iedereen verwacht dat Karpathos een eigen airport heeft, omdat het eiland zo klein is. Toch heeft Karpathos wel degelijk een airport. Officieel het het Karpathos Island National Airport, maar wordt vaak Karpathos airport genoemd en voor wie dat wil weten: de IATA...

Ontdek Karpathos met de bus

Ontdek Karpathos met de bus

Karpathos met de bus ontdekken? Dat kan! Alhoewel we het liefst aanraden om een auto te huren op Karpathos, snappen we dat niet iedereen dit wilt of kan. Gelukkig is de bus dan ook een optie! In dit artikel vertellen we je meer over het reizen met de bus op Karpathos....

Hoe is het weer op Karpathos?

Hoe is het weer op Karpathos?

Het afgelopen jaar hebben we de temperatuur, windkracht, windrichting en regenval elke dag bijgehouden. We hebben deze informatie verwerkt in handige tabellen en hopen je hier mee wat meer informatie te kunnen geven over wat je van het weer op Karpathos kunt...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *