Hoe is het weer op Karpathos?

Het afgelopen jaar hebben we de temperatuur, windkracht, windrichting en regenval elke dag bijgehouden. We hebben deze informatie verwerkt in handige tabellen en hopen je hier mee wat meer informatie te kunnen geven over wat je van het weer op Karpathos kunt verwachten. Het weer is natuurlijk nooit helemaal voorspelbaar, maar toch hopen we je met deze informatie wat meer inzicht te kunnen geven.

Karpathos (en Griekenland in het algemeen) kent een mediterraan klimaat, gekenmerkt door milde, vochtige winters en warme, droge zomers. Op Karpathos is het weer van mei t/m september echt perfect! Gemiddelde temperaturen variërend van 25°C tot 35°C. Soms hebben we eens uitschieters naar 40°C, maar dat komt weinig voor en duurt meestal maar 2-3 dagen. Februari is de koudste maand in Griekenland en dat zien we op Karpathos ook. Tijdens deze maand hebben we altijd een paar dagen dat het onder de 10 graden is. Vaak gaat dit ook gepaard met harde wind, waardoor de gevoelstemperatuur nog wat lager ligt. Meer over het weer vind je in de overzichten hieronder.

Het weer op Karpathos van april t/m september

Karpathos is een van de meest zuidelijke eilanden van Griekenland. Het ligt bij de evenaar en het is hierdoor over het algemeen een stuk warmer dan in het noorden van Griekenland. Karpathos is daarom een zeer geschikte bestemming voor aan het begin van het seizoen (eind april en begin mei), omdat het hier al sneller warm wordt in vergelijking met andere eilanden en het vaste land van Griekenland.

Over het algemeen is het in april zo’n 20°C. Vorig jaar was mei vrij ‘koud’ met gemiddeld ook 20°C, maar normaal gesproken is het in mei zo rond de 25°C. Het ligt er ook een beetje aan waar je zit op het eiland. De badplaats Amoopi ligt vrij beschut en de gevoelstemperatuur is vanwege de weinig wind vaak hoger dan op andere plekken op het eiland. Juli en Augustus zijn daardoor erg heet in Amoopi, maar aan het begin van het seizoen is Amoopi echt de perfecte uitvalsbasis wat ons betreft. Je kunt hier al vroeg in het seizoen lekker van het strand genieten.

Houdt rekening met af en toe wat bevolking, zeker in april en vergeet geen vestje mee te nemen. Hoewel het overdag lekker is, kan het ‘s avonds nog afkoelen.

Het zeewater heeft nog niet echt op kunnen warmen. Vanaf eind mei wordt het water steeds lekkerder, maar daarvoor is het een beetje afhankelijk per person of je al helemaal het water in gaat. Verwacht dat het zeewater zo’n 20°C.

Over juni, juli, augustus en september valt weinig te zeggen. Er is eigenlijk nooit regen in deze periode. Het is zo’n 30°C met af en toe een uitschieter naar boven en begin juni is het nog iets ‘kouder’: zo rond de 25°C. Het zeewater in deze periode is heerlijk en het is echt genieten!

Karpathos temperature 2023 Q2
Karpathos temperature 2023 Q3

Het weer op Karpathos van oktober t/m maart

Begin oktober eindigt het seizoen op Karpathos, maar het weer is nog heerlijk! Locals kunnen nog genieten van 25°C en we hebben de stranden voor onszelf 😉 In deze periode koelt het ‘s avonds wel wat meer af, maar overdag is het echt nog heerlijk. Kerst en oud&nieuw zijn vaak nog steeds zonnig en Vincent en ik missen daardoor wel eens het kerstgevoel wat we in Nederland hadden.

Januari is wat twijfelachtig. Er zitten vaak enkele goede dagen tussen waarbij je uit de wind nog heerlijk kunt zonnen, maar het kan ook al aardig koud en bewolkt worden. Met zo’n 17°C is het nog steeds niet echt koud te noemen en een jas hoeven we ook niet aan, maar een trui is wel nodig buiten.

Februari en maart zijn vaak de koudste maanden in Griekenland en dat zien we op Karpathos ook als we naar het weer kijken. Vooral februari heeft vaak behoorlijke uitschieters naar beneden. Zeker als het ook nog eens hard waait kan de gevoelstemperatuur het echt even koud maken.

Karpathos temperature 2023 Q4
Karpathos temperature 2023 Q1

Is er veel wind op Karpathos?

Een van de meest gestelde vragen is vaak toch wel hoe het zit met de wind op Karpathos. Het eiland staat namelijk bekend om de ‘harde’ winden. We willen zeker niet zeggen dat het hier niet waait, maar het ligt er heel erg aan in welke periode je komt en waar je op het eiland verblijft. Daarnaast kan het inderdaad voorkomen dat je gewoon pech hebt. Het is jammer dat er dan gelijk geroepen wordt door deze pechvogels dat het op Karpathos ALTIJD waait en dat je hier NOOIT naar toe moet gaan. We hebben een uitgebreide blog geschreven over de wind op Karpathos. Hierin vertellen we je meer over wat je precies kunt verwachten, wat die meltemi-wind nu is en hoe hard het nu eigenlijk écht waait op Karpathos. Plus allemaal tips voor als het wél waait.

Regen op Karpathos: wat te verwachten?

Neerslag varieert sterk afhankelijk van de Griekse regio en het seizoen. De wintermaanden kunnen meer neerslag brengen, terwijl de zomermaanden doorgaans droog zijn. Hieronder een overzicht van de regenval in 2023.

Karpathos rainfall 2023
Karpathos travel guide

Follow us online!

Karpathos travel guide (5)
Karpathos travel guide (4)

Haal alles uit je vakantie

Vergeet het gedoe van uren zoeken op het internet. Onze digitale eiland guide maakt dat een stuk makkelijker voor je! We hebben alle info die je nodig hebt gebundeld in een guide van bijna 200 pagina’s!

Karpathos travel guide English

Nog meer tips

Karpathos airport: alles wat je moet weten

Karpathos airport: alles wat je moet weten

Niet iedereen verwacht dat Karpathos een eigen airport heeft, omdat het eiland zo klein is. Toch heeft Karpathos wel degelijk een airport. Officieel het het Karpathos Island National Airport, maar wordt vaak Karpathos airport genoemd en voor wie dat wil weten: de IATA...

Ontdek Karpathos met de bus

Ontdek Karpathos met de bus

Karpathos met de bus ontdekken? Dat kan! Alhoewel we het liefst aanraden om een auto te huren op Karpathos, snappen we dat niet iedereen dit wilt of kan. Gelukkig is de bus dan ook een optie! In dit artikel vertellen we je meer over het reizen met de bus op Karpathos....

Wind op Karpathos: Waait het echt zo hard hier?

Wind op Karpathos: Waait het echt zo hard hier?

Op Facebook zijn er diverse groepen over Griekenland en elke keer als iemand weer een vraag heeft over Karpathos zijn er altijd weer een stuk of 10 mensen die schreeuwen: "NIET NAAR TOE GAAN, HET WAAIT DAAR ALTIJD KEIHARD JE KAN NIKS DAAR". Nu willen we zeker niet...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *