Windsurfen op Karpathos | Een van de beste hotspots ter wereld

Karpathos is een eiland gelegen in  de Dodekanesos, tussen Kreta en Rhodos in. Een nog onbekend eiland waar nog veel tradities bewaard zijn gebleven. Tegelijkertijd is Karpathos een van ‘s werelds beste hotspots ter wereld als het om windsurfen gaat! Ben jij van plan om te gaan windsurfen op vakantie? Dan is Karpathos the place to be!

Windsurfen op Karpathos

Direct naast de luchthaven van Karpathos vind je het surfparadijs, gelegen in het plaatsje Afiartis. Dankzij het reliëf en de vele valwinden is Karpathos één van de beste windsurf spots ter wereld. De krachtige wind uit het maken Afiartis tot een geweldige windsurf spot. Zeker in juli en augustus wanneer het dagelijks windkracht 6 á 8 is. Afiartis beschikt over 3 grote baaien waar gewindsurft kan worden, elk met hun eigen karakter.

Chicken Bay is een zandstrand dat beschikt over ondiep water. Hierdoor is dit het perfect strand voor beginners en mensen die nieuwe skills willen oefenen. De meer ervaren surfers kunnen via een kanaal de andere baaien in surfen of de open zee op. Naast Chickenbay vind je Gun Bay. Hier kun je terecht als je wilt ontsnappen aan het ondiepe water en de open zee op wilt. De zee is hier wilder, met wat kleine golven en er de wind is er sterker dan op Chicken Bay. De echte pro’s windsurfen op Devil’s Bay. Het water op Devil’s Bay is vlak en hier kun je echt snelheid maken! Op Devils’Bay zijn ook al meerdere malen de ISWC Speed Windsurfing wereldkampioenschappen gehouden. Ik ben er een paar keer bij geweest om te kijken. Heel gaaf om te zien hoe hard zij over het water scheuren.

De beste periode om te windsurfen op Karpathos

Het windsurf seizoen start in mei t/m oktober wanneer de windsurf verhuur bedrijven open gaan. De beste periode om te windsurfen is in juli en augustus omdat de wind dan constant is. Buiten deze maanden is de wind wat minder constant, maar dat neemt niet weg dat je niet kan windsurfen! Afhankelijk van je niveau natuurlijk. Voor een beginner kan een wat lichtere windkracht juist fijn zijn!

Echter is het ook drukker in de periodes juli en augustus, gezien de overlappende vakanties en Karpathos bekend staat om zijn goede windsurfspot. Een tip is om te gaan windsurfen rond de lunch, omdat het dan wat rustiger is. Dit is rond een uur of 13.00 uur.

Buiten het windsurf seizoen kan er ook gewindsurft worden als je eigen spullen hebt. De rescue boten zijn dan echter niet actief, dus je staat er wel echt alleen voor. Het water is een ook stuk kouder, maar qua wind kun je nog steeds fijne dagen hebben.

ION club Karpathos windsurfen

Windsurf tips

Draag altijd een T-shirt

Een T-shirt vind ik fijn als ik aan het windsurfen ben, maar het is ook veel beter voor je schouders, die verbranden namelijk heel snel op het water. Als je geen surf t-shirt hebt kun je ook gewoon een normaal t-shirt aan doen, deze blijft alleen wat sneller nat, maar verder maakt het niets uit.

Blijf zo dicht mogelijk bij het strand

Dit is wel een beetje afhankelijk van de plaats waar je gaat windsurfen, maar voor Karpathos is dit een hele belangrijke. De baai is een kom en het is zeker aan te raden als beginner om aan de onderkant van die kom blijven (het strand). Als je heen en weer windsurft zul je uiteindelijk steeds meer bovenin die kom belanden.

Verder in de kom is het namelijk dieper waar je niet meer kan staan, hogere golfen en de wind wordt sterker. Als je nog niet uit het water kunt opstaan, je weet nog niet hoe je terug kan windsurfen richting het strand, wordt het erg lastig om weer terug te komen als je valt. Ben je dus een kant op gewindsurft, loop/zwem dan rustig een stukje terug naar het strand. Ik heb helaas al teveel mensen gezien die niet door hebben hoe ver ze ineens op zee zitten en dan niet meer terug kunnen windsurfen/zwemmen door de golfen/wind. De resque boot komt je dan ophalen, dat dan wel, maar geloof me: dit wil je niet!

Leer over de locatie waar je windsurft

Iedere windsurfplek is anders, bestudeer deze daarom vooral voordat je het water op gaat. Waar komt de windrichting vandaan en welke kant moet je dus op surfen? En leer ook de regels van het water. Wie heeft er bijvoorbeeld voorrang? Even aan de studie dus 

Leer bij weinig wind

Bij windsurfen heb je wind nodig, maar voor beginners is een wind al snel te hard, want het zeil vliegt constant uit je handen. Ga dus vooral oefenen bij een lage windkracht zoals 4 á 5. Op deze manier kan je de techniek rustig onder de knie krijgen en als dat goed gaat, kun je gaan voor de hardere winden.

Wees niet bang om te vallen

Jup, want dit gaat zeker weten gebeuren. Probeer vooral niet bang te zijn om te vallen, juist als je bang bent val je vaak op een rare manier, omdat je het gaat forceren. Heb je het idee dat je gaat vallen, laat je dan vooral lekker gaan.

Zorg voor (water) handschoenen

Misschien heb je ze nog niet de allereerste keer nodig, maar als je eenmaal op je plank staat en je gaat wat meer met de wind ‘spelen’, dan zijn handschoenen echt een must. Doe je dit niet dan zitten je handen na een uur onder de blaren en losse velletjes en dat willen we natuurlijk niet.

Krachttraining

Weet je van te voren al dat je gaat windsurfen? Dan raad ik je aan om van te voren wat krachttraining te doen in ieder geval voor je armen en rug, want die heb je zeker nodig bij het windsurfen!

Er is meer dan windsurfen op Karpathos!

Naast windsurfen op Karpathos kun je op het eiland ook terecht voor andere activiteiten. Ion Club (voorheen Mistral) biedt naast windsurfen ook mountainbiken, klimmen en yoga aan. Daarnaast organiseren ze barbecues en hebben ze een vaste avond in de week waarop ze een feest organiseren. Uiteraard hoeft je bezoek aan Karpathos niet alleen in het teken te staan van sportieve activiteiten.  Geniet vooral ook van de diversiteit aan strandjes, restaurants en de natuur!

Wanneer je van plan bent (en ik raad het je zeker aan!) om meer van het eiland te zien dan alleen de windsurfspot, dan raad ik je aan om een auto of scooter te huren, zo kun je fijn om jouw eigen tempo het eiland ontdekken!

Athina - The Karpathos guideWat leuk dat je van plan bent om naar het Griekse eiland Karpathos te zijn. Op deze blog vertel ik je graag alles over dit mooie plekje. Enjoy!

Art and Walk Tours

Book Your Stay!

Booking.com

Karpathos reisgids

Heb jij onze Karpathos reisgids al gescoord? Deze digitale reisgids neem je overal makkelijk mee naar toe en bestaat uit 80 pagina’s met al onze tips, hotspots en favorieten plekjes van karpathos.

Zo weet jij precies welke highlights je niet mag missen.

E-book Karpathos reisgids The Karpathos guide

Volg ons op Instagram!

Op onze Instagram @thekarpathosguide plaatsen we regelmatig mooie foto’s en delen we nieuwe tips. Volg ons en blijf op de hoogte van ons Karpathos avontuur!

Vergeet jouw Karpathos moment niet te delen met de hashtag #thekarpathosguide.

 

Luister onze podcast!

Als verlengde van ons bedrijf The Kefi Lifestyle hebben we onze eigen podcast. Hier bespreken we naast zaken rondom voeding en leefstijl ook over Karpathos en hoe het leven op een eiland is. Je luistert ‘m via Spotify, Itunes, Deezer of Castbox. Enjoy!

Alles wat je wilt weten over Arkassa strand (Agios Nikolaos)

Alles wat je wilt weten over Arkassa strand (Agios Nikolaos)

Het dorpje Arkassa bezit een mooi strand dat Agios Nikolaos Beach wordt genoemd. Het is een groot strand wat bestaat uit zand! Heerlijk een strandje zonder kiezels of stenen. In deze blog nemen we je mee met wat het mooie strandje te bieden heeft. Waar ligt Agios...

Diakoftis strand | Prachtig afgelegen strand achter de luchthaven

Diakoftis strand | Prachtig afgelegen strand achter de luchthaven

Wat is Diakoftis een prachtig afgelegen strand, dat precies ligt achter de luchthaven! Eigenlijk is het niet één strandje maar heb je er zelfs twee. Hier later meer in deze blog. Vroeger was het een wat onbekender strand, maar de laatste jaren hebben de Italianen het...

Het mooiste strand van Griekenland | Apella strand, Karpathos

Het mooiste strand van Griekenland | Apella strand, Karpathos

Op het Griekse eiland Karpathos vind je het mooiste strand van Griekenland. Niets voor niets werd het in 2003 uitgeroepen tot het mooiste strand van Europa. Vandaag nemen we je mee in een dagje Apella! De route naar Apella strand Apella ligt in het Noorden van...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.