Auto huren op het Griekse eiland Karpathos

Op Karpathos kun je natuurlijk kiezen voor een hotel in Pigadia zonder auto. Gewoon lekker 8 dagen lekker luieren op het strand in de buurt van je hotel. Toch vinden wij dat behoorlijk zonde, want Karpathos heeft zoveel meer te bieden. Een auto huren op Karpathos vinden wij daarom ook echt een must!

Is een auto huren op Karpathos een aanrader?

Ja! Een auto huren op Karpathos is 100% een aanrader! Geen auto huren op Karpathos is echt zonde, want er zijn zoveel mooie plekjes! En juist op een eiland als Karpathos zijn de afstanden klein, dus je zit nooit uren in de auto. Een auto huren op Karpathos kost natuurlijk wel wat extra geld, maar probeer in het laagseizoen te gaan zoals in mei, begin juni of vanaf half september, dan zijn de prijzen lager. Ook kun je er voor kiezen om voor een paar dagen een auto te huren in plaats van voor de gehele vakantie, indien je wat geld wilt besparen.

Auto huren Karpathos

Wat kost het huren van een auto op Karpathos?  

Een auto huur je meestal voor z’n € 30,- tot € 60,- per dag. Dit hangt af van een aantal factoren zoals de grootte van de auto, het aantal dagen en de periode.

Ga je een auto huren op Karpathos dan raden wij je aan dit te doen bij een local. Vaak krijgt een reisorganisatie een behoorlijk percentage en daarmee kun je beter een local sponsoren niet waar? Wij huren hier inmiddels alweer 10 jaar de auto. Dit verhuurbedrijf zit in Arkassa en is het familiebedrijf van Michalis en Sofia Pittas. Alles is altijd prima geregeld en Michalis en Sofia zijn ontzettend lieve mensen.

In de loop der jaren zijn het echt vrienden van ons geworden! Wij huren meestal een kleine auto, maar ze hebben veel keuzes qua auto’s. Sinds kort hebben ze ook een vestiging in Pigadia geopend. Je vind deze aan de lange weg richting Aperi. Hoewel het bedrijf van Michalis en Sofia is heeft het een andere naam: AutoUnion. Deze vestiging hoort bij een veel groter autoverhuur bedrijf. AutoUnion car rental is momenteel één van de grootste autoverhuur bedrijven van Griekenland!

Praktische informatie over een auto huren op Karpathos

Stoppen langs de weg

Op Karpathos zijn er veel kleine onverharde inhammen in de weg, zeker tussen Afiartis en Amoopi. Hier kun je prima stoppen om foto’s te maken van het uitzicht. Waar je wel echt goed op moet letten is de wind. Wanneer het hard waait kun je beter in de auto blijven zitten. De harde valwinden uit de bergen kunnen opeens een ruk geven en dat is op zo’n punt langs de weg gevaarlijk.

Tanken

Tanken kan niet op veel plekken op Karpathos. In Pigadia vind je 3 tanstations. Twee aan het einde van Pigadia (op weg naar Aperi) en één aan het begin van de stad (vanuit Amoopi). Je kunt ook tanken in Arkassa.  Dit tankstation vind je – vanuit Afiartis gezien – voordat je Arkassa in rijdt. Tanken doe je trouwens niet zelf, een tankbediende tankt je auto voor je vol. De kosten voor benzine zijn meestal zo’n € 1,80 – € 2,00. In juli en augustus is het verstandig om te zorgen voor extra benzine in de auto of om te tanken als het kan. Het kan namelijk nog wel eens voorkomen dat de boot met benzine niet aankomt en je even een paar dagen moet wachten. Gelukkig kan je in sommige gevallen ook nog wel bij het autoverhuurbedrijf terecht voor wat extra benzine in geval van nood.

Parkeren

Parkeerkosten kennen ze niet op Karpathos. Dus dat scheelt je gelukkig weer een hoop geld. Op Karpathos zijn vaste parkeerplekken (met belijning) niet van zelfsprekend. In de dorpen vind je meestal wel vaste parkeerplekken, maar bij stranden over het algemeen gewoon langs de weg geparkeerd. Houdt er rekening mee dat – zeker in het hoogseizoen – stranden als Apella en Kyra Panagia heel erg druk zijn. Ga dus vroeg op pad om een (normaal) plekje te scoren voor je auto. Ook handig om te weten is dat auto’s in de hoofstad van Karpathos, Pigadia, na 19.00 uur niet meer de boulevard/haven op mogen. Dit staat ook aangegeven aan het begin van de boulevard/haven op een bord en na 19.00 uur staat hier ook een hek.

Navigatie nodig?

Een navigatie op Karpathos is in principe niet nodig. Het eiland is klein en er is eigenlijk maar één, echte hoofdweg over het eiland. Je kunt niet verdwalen ;). Een kaartje (of via Google Maps) is wel handig om te weten waar de dorpen ongeveer liggen.

Karpathos in corona tijd

Veiligheid

Veiligheid gaat boven alles. Daarom hier wat vragen beantwoord betreft de veiligheid wanneer je kiest om een auto te huren op Karpathos?

Zijn er verkeersregels?

Karpathos kent weinig ‘echte’ verkeersregels. Stoplichten en rotondes zijn er niet en ook kruispunten zijn er weinig te vinden. Er wordt trouwens rechts gereden op Karpathos. Op Karpathos mag je uiteraard niet bellen tijdens het rijden en is het dragen van een gordel verplicht. Hoewel dat in Nederland heel gewoon is, hebben de meeste Grieken daar nog moeite mee 😉

Op het eiland is politie aanwezig, maar echte controles zoals wij die kennen in Nederland zijn er niet. Wij zijn in al die jaren nog nooit aangehouden! Ook bestaan er geen snelheidsmeters of flitspalen. Het eiland kent ook niet echt een snelheidslimiet. De meeste zullen zo tussen de 50 en 60 km rijden (de Grieken zelf veel harder, dat geldt ook voor de taxi’s en bussen haha!). Toch is het gewoon een beetje aanvoelen hoe hard je ergens kunt rijden. In een bocht zal je flink moeten afremmen en rustig door de bocht moeten gaan, maar bij Afiartis en Arkassa zijn er soms wegen waar je ook prima harder dan 60 km per uur kunt rijden. Gewoon zelf aanvoelen dus, dan komt het goed!

Heb ik een 4×4 nodig?

Wanneer je een auto huurt op Karpathos heb je niet persé een 4×4 nodig. Eigenlijk alle wegen zijn gewoon prima met een gewone auto te berijden. Ook een strand als Diakoftis, waar je komt via een lange, onverharde weg, kun je gewoon bereiken met een normale auto. Kato Lako is een van de weinige stranden waar je echt niet kunt komen zonder een 4×4, maar je kunt voor die dag er ook voor kiezen om een quad te huren op Karpathos of om de auto boven neer te zetten en vervolgens naar beneden te wandelen.

Let op als je naar Kato Lako wil, in 2020 is de weg weggespoeld door een grote regenbui, wij weten nog niet of dit nu is gerepareerd. Je kon er in 2020 niet komen met een quad, alleen lopend.

‘s Avonds rijden

‘s Avonds autorijden op Karpathos kan even wennen zijn. In de dorpjes heb je verlichting dankzij hotels, restaurants etc, maar hier buiten is geen lantaarnpaal te vinden (ja, er staat een hele rij vlakbij de luchthaven, maar die zijn nooit aan). s’ Avonds wordt daarom veel met groot licht gereden. Wij zijn hier niet perse voorstanders van. Probeer zo lang mogelijk met normaal licht te rijden, tot het echt niet kan of je er niet veilig bij voelt. Wanneer je namelijk direct met groot licht gaat rijden en je moet hem uit doen bij tegenliggers hebben je ogen onwijs veel moeite om ineens weer over te schakelen naar het donker. De weg tussen Arkassa en Afiartis is trouwens een stuk fijner rijden, dan de weg tussen Afiartis en Pigadia. Deze weg heeft namelijk kattenogen op de weg liggen, dat maakt het dus een stuk fijner om te rijden!

Auto huren Karpathos

Leuke auto routes op Karpathos

Een auto huren op Karpathos heeft talloze voordelen. Maar vooral de vrijheid is natuurlijk alleen al heerlijk! Wanneer je een auto gaat huren op Karpathos dan zijn dit een aantal leuke routes om te gaan rijden!

Ahata, Kyra Panagia en Apella

Bovenstaande stranden zijn toch wel de bekendste en mooiste stranden van Karpathos. Zeker in het na seizoen is het daar heerlijk rustig en zijn er ook geen parasols en strandbedjes! De stranden liggen naast elkaar (ook al is het door de bergen nog wel eventjes rijden van strand naar strand) en zijn dus perfect met elkaar te combineren.

Lefkos & Messochori

Aan de westkant van Karpathos vind je het dorp Lefkos. Een prachtige plaats met mooie stranden en leuke eettentjes. Ook vind je hier meerdere archeologische opgravingen. Vlakbij Lefkos ligt ook Messochori. Dit dorp is ook zeker een bezoekje waard en vergeet dan vooral niet langs Kafe Skopi te gaan!

Olympos

Een bezoek aan Olympos mag niet ontbreken wanneer je naar Karpathos gaat. Vanaf de hoofdstad is het ongeveer 1 uur rijden. Hoewel de weg vroeger onveilig was, is deze sinds een paar jaar goed geasfalteerd en is de weg nu prima te doen. De weg er naar toe is ook al prachtig. Ga wel vroeg op pad want na 11.00 uur wordt het (te) toeristisch in Olympos.

Liever geen auto huren op Karpathos? Er rijden ook bussen! Check dan even deze pagina over het openbaar vervoer op Karpathos. Of ga voor een quad huren op Karpathos!

Athina - The Karpathos guideWat leuk dat je van plan bent om naar het Griekse eiland Karpathos te zijn. Op deze blog vertel ik je graag alles over dit mooie plekje. Enjoy!

Art and Walk Tours

Book Your Stay!

Booking.com

Karpathos reisgids

Heb jij onze Karpathos reisgids al gescoord? Deze digitale reisgids neem je overal makkelijk mee naar toe en bestaat uit 80 pagina’s met al onze tips, hotspots en favorieten plekjes van karpathos.

Zo weet jij precies welke highlights je niet mag missen.

E-book Karpathos reisgids The Karpathos guide

Volg ons op Instagram!

Op onze Instagram @thekarpathosguide plaatsen we regelmatig mooie foto’s en delen we nieuwe tips. Volg ons en blijf op de hoogte van ons Karpathos avontuur!

Vergeet jouw Karpathos moment niet te delen met de hashtag #thekarpathosguide.

 

Luister onze podcast!

Als verlengde van ons bedrijf The Kefi Lifestyle hebben we onze eigen podcast. Hier bespreken we naast zaken rondom voeding en leefstijl ook over Karpathos en hoe het leven op een eiland is. Je luistert ‘m via Spotify, Itunes, Deezer of Castbox. Enjoy!

Hoe kindvriendelijk is het Griekse eiland Karpathos?

Hoe kindvriendelijk is het Griekse eiland Karpathos?

Een vraag die we met enige regelmatig krijgen zodra het seizoen weer begint: is Karpathos kindvriendelijk of niet? En antwoorden is soms lastig, want wanneer is iets precies wel of niet kindvriendelijk? Iedereen heeft daar zijn of haar eigen interpretatie van....

Corona Karpathos | Wat is de status op het eiland?

Corona Karpathos | Wat is de status op het eiland?

Binnenkort naar Karpathos? Alles over de corona status op het eiland Karpathos lees je op deze pagina. We doen ons best de pagina zo up-to-date mogelijk te houden 🙂 Laatste update: 4 augustus 2021 Hoe is de situatie op Karpathos? We krijgen veel vragen hoe het hier...

Het openbaar vervoer op Karpathos + taxi’s

Het openbaar vervoer op Karpathos + taxi’s

Geen behoeft aan een auto of een ander vervoersmiddel? Neem dan eens het openbaar vervoer om het eiland te ontdekken. Het openbaar vervoer op Karpathos is prima te betalen. Je betaald tussen de €2,- en €7,- per rit, dit is natuurlijk afhankelijk van de afstand. Vanaf...

3 Comments

 1. Kan je ook fietsen huren van een degelijke kwaliteit op Karpathos ? Voor mezelf denk ik aan een MTB en voor mijn vrouw aan een E bike. Wel degelijk onderhouden fietsmateriaal dat goed onderhouden wordt.

  Reply
  • Hi Chris! Karpathos is niet echt een fiets eiland. Er zijn weinig platte stukken en vooral heel bergachtig. Dat is ook een van de redenen dat er bijna geen fietsen worden verhuurd. ION heeft wel mtb’s die je kunt huren vanaf hun locatie in Pigadia en ze verzorgen ook mtb tours. Zie ook onze blog hierover: https://thekarpathosguide.com/mountainbiken-karpathos/

   Reply
 2. beste
  omdat we binnenkort voor het eerst nasr karpathos gaann tref ik bij tieval uw site!! wat gaaf zeg.
  Ik zie dat u tios geeft voir autohuur. zit dit bedrijf dichtbij de luchtgaven?
  we hebben namelijk geboekt bij D reizen ook voor een auto
  maar migelijk us het beter te kiezen voor een autohuurbefrijf bij locals ?
  ik hoor graag van u
  mvg

  Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.