Van plan te gaan windsurfen op Karpathos? Hier zijn mijn 7 tips!

Ik vind windsurfen fantastisch! Toen mijn ouders het huis kochten en ik al die gasten kon zien scheuren vanaf het balkon wilde ik ook direct het water op. Dat gebeurde ook en sindsdien probeer ik elke vakantie een paar keer te gaan windsurfen. Karpathos is een van de beste hotspots ter wereld om te windsurfen. Windsurfen op Karpathos is echter niet de meest easy plek om te leren, dit komt vooral door de valwinden uit de bergen en zeker in juli en augustus is de kracht van de wind behoorlijk hard. Toch raad ik je aan het zeker weten eens te proberen als je naar Karpathos gaat en om je alvast goed voor te bereiden heb ik hier 7 windsurf tips voor je.

 

Draag altijd een T-shirt

Sowieso vind ik een T-shirt fijn als ik aan het windsurfen ben, maar het is ook veel beter voor je schouders, die verbranden namelijk heel snel op het water. Als je geen surf t-shirt hebt kun je ook gewoon een normaal t-shirt aan doen, deze blijft alleen wat sneller nat, maar verder maakt het niets uit.

 

Blijf zo dicht mogelijk bij het strand

Dit is wel een beetje afhankelijk van de plaats waar je gaat surfen, maar voor Karpathos is dit een hele belangrijke. De baai is echt een kom en je moet als beginner echt aan de onderkant van die kom blijven, bij het strand dus. Als je heen en weer windsurft zul je uiteindelijk steeds meer bovenin die kom belanden en dat willen we niet. Verder in die kom is het namelijk diep en de wind wordt harder. Je kunt nog niet uit het water op staan, weet niet hoe je terug naar het strand moet surfen en als je valt kom je niet meer op. Ben je dus een kant op gesurft loop dan even rustig weer een stukje naar het strand toen. Ik heb helaas al teveel mensen gezien die niet door hebben hoe ver ze ineens zijn op zee en dan niet meer alleen terug kunnen komen. De boot komt je dan ophalen, dat dan wel, maar geloof me: dit wil je niet!

 

Leer over de plek waar je windsurft

Iedere windsurfplek is anders, bestudeer deze daarom vooral even voordat je het water op gaat. Waar komt de windrichting vandaan en welke kant moet je dus op surfen? En leer ook de regels van het water. Wie heeft er bijvoorbeeld voorang? Even aan de studie dus ­čśë

 

windsurfen op Karpathos

 

Leer bij weinig wind

Bij windsurfen heb je wind nodig, maar voor beginners is een wind al snel te hard, want het zeil vliegt contant uit je handen. Ga dus vooral oefenen bij een lage windkracht zoals 4 á 5 bijvoorbeeld. Op deze manier kan je de techniek rustig onder de knie krijgen en als dat goed is kun je gaan voor de hardere winden.

 

Wees niet bang om te vallen

Jup, want dit gaat zeker weten gebeuren. Probeer vooral niet bang te zijn om te vallen, juist als je bang bent val je vaak op een rare manier, omdat je, je gaat forceren. Heb je dus het idee dat je gaat vallen, laat je dan vooral lekker gaan.

 

windsurfen op Karpathos

 

Zorg voor (water) handschoenen

Misschien heb je ze nog niet de allereerste keer nodig, maar als je eenmaal op je plank staat en je gaat wat meer met de wind ‘spelen’, dan zijn handschoene echt een must. Doe je dit niet dan zitten je handen na een uur onder de blaren en losse velletjes en dat willen we natuurlijk niet.

 

Krachttraining

Weet je van te voren al dat je gaat windsurfen? Dan raad ik je aan om van te voren wat krachttraining te doen in ieder geval voor je armen en rug, want die heb je zeker weten nodig bij het windsurfen!

 

 

Heb jij nog een of meerdere windsurf tips toe te voegen?

 

Blijf op de hoogte!

Volg Travel by heart via Facebook en Instagram.

You’ll like this too!

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalimera! Welkom bij the Karpathos guide. Dit is jouw online guide naar het Griekse eiland Karpathos. Lees hier over onze favorieten plekjes en tips voor een onvergetelijke vakantie naar Karpathos. Ook vertellen we je hoe het leven op een Grieks eiland is. Enjoy!

Nieuwsbrief