Naaktstranden op Karpathos

Naakt zonnen en zwemmen is voor mij niet weggelegd. Gewoon omdat ik 1, te preuts ben en 2, omdat ik dan niet kan zien hoe bruin ik geworden ben. Iedereen die mij kent weet hoe graag ik een wedstrijdje doe ‘wie is het bruinst geworden’ 😉 . Toch zijn er mensen die wel van naaktrecreatie houden. Maar mag dat wel in Griekenland? En zijn er eigenlijk wel naaktstranden op Karpathos te vinden?

Wet- en regelgeving voor naaktstranden

De Griekse wet- en regelgeving is hier eigenlijk heel kort en bondig over. Naaktrecreatie in het openbaar is verboden in heel Griekenland. In de loop der jaren zijn ze in Griekenland wel wat meer open gaan staan. Daarom zijn er op meerdere eilanden officiële naaktstranden.

Ook op eilanden waar (nog) geen erkende naaktstranden zijn, zijn er stranden onofficiële naaktstranden. Deze zijn vaak lastiger bereikbaar en liggen uit het zicht. Op deze onofficiële naaktstranden wordt naakt zonnen gedoogd. Belangrijk om te weten is dat de officiële naaktstranden in Griekenland ook soms gecombineerd zijn. Het is dus een strand waar naaktrecreatie is toegestaan, maar waar je ook met bladkleding kunt komen.

Naaktstranden op Karpathos scaled

Naaktstranden op Karpathos

Naaktstranden op Karpathos zijn er bijna niet, tenminste niet officieel. In het plaatsje Afiartis bij de luchthaven vind je één officieel naaktstrand. Dit strand heet Gypsy beach en is vrij onbekend. Het strand ligt op zo’n 400 meter van het bekende Damatria beach, waar Poseidon hotel & restaurant is gevestigd. Als je voorbij Poseidon rijd kun je over een onverharde weg naar voor het strand links. Rij deze helemaal af tot je een trap naar het strand tegen komt. Dit is Gypsy beach.

Vanaf 2019 zal Poseidon zorgen dat er ook duidelijke bordjes staan, zodat mensen weten dat dit een naaktstrand is. Toch zijn er meerdere stranden op Karpathos waar naakt zonnen wordt gedoogd. Zo kun je in Amoopi terecht als je naakt wilt zonnen. Ook op het strand Kato Lako en in het plaatsje Lefkos bij het laatste strand (de onverharde weg afrijden) zie je zo nu en dan nudisten. Achter de luchthaven vind je meerdere stranden waar naakt zonnen wordt gedoogd. 

Hoewel het dus volgens Griekse wetgeving niet is toegestaan gebeurd het hier en daar wel gedoogd! Houdt er rekening mee dat, omdat er – op één strand na – geen naaktstranden op Karpathos zijn, je op de onofficiële naaktstranden ook gewoon geklede badgasten zult zien.

Let op. Houdt er rekening mee dat de meeste Grieken niet van naaktzonnen (ook topless!) op het stranden houden. Zeker in het weekend, wanneer veel Grieken vrij zijn en naar het strand gaan, raad ik aan je zwemkleding lekker aan te houden. Of ga naar een officieel naaktstrand of echt een privéstrandje op te zoeken als respect naar de locals.

Diakoftis strand Karpathos scaled

Andere eilanden

Naaktstranden op Karpathos zijn er dus, op één officiële na, niet op Karpathos. Ga jij echt graag op vakantie om naakt te kunnen zonnen en zwemmen dan kun je beter naar een van de andere Griekse eilanden gaan. Zo vind je op Kreta en op in de eilandengroep de Cycladen (o.a. Mykonos) veel naaktstranden. Ook op Zakynthos zijn meerdere naaktstranden te vinden en bevindt zich zelfs een naturisten hotel.

Ga jij graag naar naaktstranden op Karpathos?

Karpathos travel guide

Follow us online!

Karpathos travel guide (5)
Karpathos travel guide (4)

Haal alles uit je vakantie

Vergeet het gedoe van uren zoeken op het internet. Onze digitale eiland guide maakt dat een stuk makkelijker voor je! We hebben alle info die je nodig hebt gebundeld in een guide van bijna 200 pagina’s!

Karpathos travel guide English

Nog meer tips

Wandelen op Karpathos

Wandelen op Karpathos

Karpathos staat bekend als het eiland voor wandelaars. Wandelen op Karpathos is geweldig. Ongerepte landschappen en adembenemende uitzichten. Vergeet ook vooral niet de geur van alle kruiden die het eiland rijk is. Karpathos heeft zoveel te bieden voor wandelaars en...

Zandstranden Karpathos: hier wil je heen!

Zandstranden Karpathos: hier wil je heen!

Inmiddels hebben wij ook diverse anderen eilanden bezocht in Griekenland, maar voor ons heeft Karpathos nog steeds de meeste diversiteit aan stranden en een groot aantal mooie stranden. Van hoge golven, tot een spiegel van water: er is voor iedereen wat wils! En naast...

Hoe kindvriendelijk is het Griekse eiland Karpathos?

Hoe kindvriendelijk is het Griekse eiland Karpathos?

Een vraag die we met enige regelmatig krijgen zodra het seizoen weer begint: is Karpathos kindvriendelijk of niet? En antwoorden is soms lastig, want wanneer is iets precies wel of niet kindvriendelijk? Iedereen heeft daar zijn of haar eigen interpretatie van....

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *