Naaktstranden op Karpathos | Mag dat wel en zo ja, waar dan?

Naakt zonnen en zwemmen is voor mij niet weggelegd. Gewoon omdat ik 1, te preuts ben en 2, omdat ik dan niet kan zien hoe bruin ik geworden ben. Iedereen die mij kent weet hoe graag ik een wedstrijdje doe ‘wie is het bruinst geworden’ 😉 . Toch zijn er mensen die wel van naaktrecreatie houden. Maar mag dat wel in Griekenland? En zijn er eigenlijk wel naaktstranden op Karpathos te vinden?

Wet- en regelgeving voor naaktstranden

De Griekse wet- en regelgeving is hier eigenlijk heel kort en bondig over. Naaktrecreatie in het openbaar is verboden in heel Griekenland. In de loop der jaren zijn ze in Griekenland wel wat meer open gaan staan. Daarom zijn er op meerdere eilanden officiële naaktstranden.

Ook op eilanden waar (nog) geen erkende naaktstranden zijn, zijn er stranden onofficiële naaktstranden. Deze zijn vaak lastiger bereikbaar en liggen uit het zicht. Op deze onofficiële naaktstranden wordt naakt zonnen gedoogd. Belangrijk om te weten is dat de officiële naaktstranden in Griekenland ook soms gecombineerd zijn. Het is dus een strand waar naaktrecreatie is toegestaan, maar waar je ook met bladkleding kunt komen.

20180824 122035

Naaktstranden op Karpathos

Naaktstranden op Karpathos zijn er bijna niet, tenminste niet officieel. In het plaatsje Afiartis bij de luchthaven vind je één officieel naaktstrand. Dit strand heet Gypsy beach en is vrij onbekend. Het strand ligt op zo’n 400 meter van het bekende Damatria beach, waar Poseidon hotel & restaurant is gevestigd. Als je voorbij Poseidon rijd kun je over een onverharde weg naar voor het strand links. Rij deze helemaal af tot je een trap naar het strand tegen komt. Dit is Gypsy beach.

Vanaf 2019 zal Poseidon zorgen dat er ook duidelijke bordjes staan, zodat mensen weten dat dit een naaktstrand is. Toch zijn er meerdere stranden op Karpathos waar naakt zonnen wordt gedoogd. Zo kun je in Amoopi terecht als je naakt wilt zonnen. Ook op het strand Kato Lako en in het plaatsje Lefkos bij het laatste strand (de onverharde weg afrijden) zie je zo nu en dan nudisten. Achter de luchthaven vind je meerdere stranden waar naakt zonnen wordt gedoogd. 

Hoewel het dus volgens Griekse wetgeving niet is toegestaan gebeurd het hier en daar wel gedoogd! Houdt er rekening mee dat, omdat er – op één strand na – geen naaktstranden op Karpathos zijn, je op de onofficiële naaktstranden ook gewoon geklede badgasten zult zien.

Let op. Houdt er rekening mee dat de meeste Grieken niet van naaktzonnen (ook topless!) op het stranden houden. Zeker in het weekend, wanneer veel Grieken vrij zijn en naar het strand gaan, raad ik aan je zwemkleding lekker aan te houden. Of ga naar een officieel naaktstrand of echt een privéstrandje op te zoeken als respect naar de locals.

Andere eilanden

Naaktstranden op Karpathos zijn er dus, op één officiële na, niet op Karpathos. Ga jij echt graag op vakantie om naakt te kunnen zonnen en zwemmen dan kun je beter naar een van de andere Griekse eilanden gaan. Zo vind je op Kreta en op in de eilandengroep de Cycladen (o.a. Mykonos) veel naaktstranden. Ook op Zakynthos zijn meerdere naaktstranden te vinden en bevindt zich zelfs een naturisten hotel

Ga jij graag naar naaktstranden op Karpathos?

Volg ons op Instagram!

Op onze Instagram @thekarpathosguide plaatsen we regelmatig mooie foto’s en delen we nieuwe tips. Volg ons en blijf op de hoogte van ons Karpathos avontuur!

Vergeet jouw Karpathos moment niet te delen met de hashtag #thekarpathosguide.

 

Luister onze podcast!

Als verlengde van ons bedrijf The Kefi Lifestyle hebben we onze eigen podcast. Hier bespreken we naast zaken rondom voeding en leefstijl ook over Karpathos en hoe het leven op een eiland is. Je luistert ‘m via Spotify, Deezer of Castbox. Enjoy!

Athina - The Karpathos guide

Wat leuk dat je van plan bent om naar het Griekse eiland Karpathos te zijn. Op deze blog vertel ik je graag alles over dit mooie plekje. Enjoy!

Het mooiste strand van Griekenland | Apella strand, Karpathos

Het mooiste strand van Griekenland | Apella strand, Karpathos

Op het Griekse eiland Karpathos vind je het mooiste strand van Griekenland. Niets voor niets werd het in 2003 uitgeroepen tot het mooiste strand van Europa. Vandaag nemen we je mee in een dagje Apella! De route naar Apella strand Apella ligt in het Noorden van...

Karpathos stad de hoofdstad van Karpathos

Karpathos stad de hoofdstad van Karpathos

De hoofdstad van het Griekse eiland Karpathos is Karpathos stad, maar wordt ook vaak Pigadia genoemd. Alles over deze plek lees je in deze blog! Waar ligt de hoofdstad van Karpathos? De hoofdstad van Karpathos ligt aan de oostkant van het eiland. Vanaf de luchthaven...

Profitis Ilias wandeling met Art & Walk

Profitis Ilias wandeling met Art & Walk

Daar is 'ie' dan: mijn allereerste blog op The Karpathos Guide! Meestal is Athina altijd degene die de blogs schrijft, maar aangezien zij niet heeft meegelopen met de Profitis Ilias wandeling, was het mijn beurt om een blog te schrijven. Geniet ervan! Verzamelen voor...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.