Naaktstranden op Karpathos

Naakt zonnen en zwemmen is voor mij niet weggelegd. Gewoon omdat ik 1, te preuts ben en 2, omdat ik dan niet kan zien hoe bruin ik geworden ben. Iedereen die mij kent weet hoe graag ik een wedstrijdje doe ‘wie is het bruinst geworden’ šŸ˜‰ . Toch zijn er mensen die wel van naaktrecreatie houden. Maar mag dat wel in Griekenland? En zijn er eigenlijk wel naaktstranden op Karpathos te vinden?

Wet- en regelgeving voor naaktstranden

De Griekse wet- en regelgeving is hier eigenlijk heel kort en bondig over. Naaktrecreatie in het openbaar is verboden in heel Griekenland. In de loop der jaren zijn ze in Griekenland wel wat meer open gaan staan. Daarom zijn er op meerdere eilanden officiƫle naaktstranden.

Ook op eilanden waar (nog) geen erkende naaktstranden zijn, zijn er stranden onofficiƫle naaktstranden. Deze zijn vaak lastiger bereikbaar en liggen uit het zicht. Op deze onofficiƫle naaktstranden wordt naakt zonnen gedoogd. Belangrijk om te weten is dat de officiƫle naaktstranden in Griekenland ook soms gecombineerd zijn. Het is dus een strand waar naaktrecreatie is toegestaan, maar waar je ook met bladkleding kunt komen.

Naaktstranden Karpathos

Naaktstranden op Karpathos

Naaktstranden op Karpathos zijn er bijna niet, tenminste niet officieel. In het plaatsje Afiartis bij de luchthaven vind je Ć©Ć©n officieel naaktstrand. Dit strand heet Gypsy beach en is vrij onbekend. Het strand ligt op zo’n 400 meter van het bekende Damatria beach, waar Poseidon hotel & restaurant is gevestigd. Als je voorbij Poseidon rijd kun je over een onverharde weg naar voor het strand links. Rij deze helemaal af tot je een trap naar het strand tegen komt. Dit is Gypsy beach.

Vanaf 2019 zal Poseidon zorgen dat er ook duidelijke bordjes staan, zodat mensen weten dat dit een naaktstrand is. Toch zijn er meerdere stranden op Karpathos waar naakt zonnen wordt gedoogd. Zo kun je in Amoopi terecht als je naakt wilt zonnen. Ook op het strand Kato LakoĀ en in het plaatsje Lefkos bij het laatste strand (de onverharde weg afrijden) zie je zo nu en dan nudisten. Achter de luchthaven vind je meerdere stranden waar naakt zonnen wordt gedoogd.Ā 

Hoewel het dus volgens Griekse wetgeving niet is toegestaan gebeurd het hier en daar wel gedoogd! Houdt er rekening mee dat, omdat er – op Ć©Ć©n strand na – geen naaktstranden op Karpathos zijn, je op de onofficiĆ«le naaktstranden ook gewoon geklede badgasten zult zien.

Let op. Houdt er rekening mee dat de meeste Grieken niet van naaktzonnen (ook topless!) op het stranden houden. Zeker in het weekend, wanneer veel Grieken vrij zijn en naar het strand gaan, raad ik aan je zwemkleding lekker aan te houden. Of ga naar een officieel naaktstrand of echt een privƩstrandje op te zoeken als respect naar de locals.

Naaktstranden op Karpathos (2)

Andere eilanden

Naaktstranden op Karpathos zijn er dus, op ƩƩn officiƫle na, niet op Karpathos. Ga jij echt graag op vakantie om naakt te kunnen zonnen en zwemmen dan kun je beter naar een van de andere Griekse eilanden gaan. Zo vind je op Kreta en op in de eilandengroep de Cycladen (o.a. Mykonos) veel naaktstranden. Ook op Zakynthos zijn meerdere naaktstranden te vinden en bevindt zich zelfs een naturisten hotel.

Ga jij graag naar naaktstranden op Karpathos?

Athina & Vincent Must do Greece The Karpathos guide

Kalimera! Wij zijn Athina & Vincent. Een Nederland stel wat sinds een paar jaar op Karpathos woont. Op deze blog delen we onze verhalen en de mooiste plekjes van het eiland met je!


Support ons!

We hopen dat je onze gratis content en tips leuk vind! We zouden het super tof vinden als je ons werk wilt supporten. EfcharistĆ³!

The 1st e-book about Karpathos

Karpathos reisgids

Onze digitale gids bevat 100 pagina’s met alle informatie die je nodig hebt als je van plan bent om naar Karpathos op vakantie te gaan. Van praktische info tot de mooiste stranden en lekkerste restaurants!

Karpathos travel guide - The Karpathos guide product images (3)

Dit vind je vast ook leuk!

Zandstranden Karpathos: hier wil je heen!

Zandstranden Karpathos: hier wil je heen!

Inmiddels hebben wij ook diverse anderen eilanden bezocht in Griekenland, maar voor ons heeft Karpathos nog steeds de meeste diversiteit aan stranden en een groot aantal mooie stranden. Van hoge golven, tot een spiegel van water: er is voor iedereen wat wils! En naast...

Alles wat je wilt weten over Arkassa strand (Agios Nikolaos)

Alles wat je wilt weten over Arkassa strand (Agios Nikolaos)

Het dorpje Arkassa bezit een mooi strand dat Agios Nikolaos Beach wordt genoemd. Het is een groot strand wat bestaat uit zand! Heerlijk een strandje zonder kiezels of stenen. In deze blog nemen we je mee met wat het mooie strandje te bieden heeft. Waar ligt Agios...

Diakoftis strand | Prachtig afgelegen strand achter de luchthaven

Diakoftis strand | Prachtig afgelegen strand achter de luchthaven

Wat is Diakoftis een prachtig afgelegen strand, dat precies ligt achter de luchthaven! Eigenlijk is het niet Ć©Ć©n strandje maar heb je er zelfs twee. Hier later meer in deze blog. Vroeger was het een wat onbekender strand, maar de laatste jaren hebben de Italianen het...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.