Naaktstranden op Karpathos | Mag dat wel en zo ja, waar dan?

Naakt zonnen en zwemmen is voor mij niet weggelegd. Gewoon omdat ik 1, te preuts ben en 2, omdat ik dan niet kan zien hoe bruin ik geworden ben én iedereen die mij kent weet hoe graag ik een wedstrijdje ‘wie is het bruinst geworden’ houd ;). Toch zijn er mensen die wel van naaktreactie houden. Maar mag dat wel in Griekenland? En zijn er eigenlijk wel naaktstranden op Karpathos te vinden?

De wet- en regelgeving in Griekenland

De Griekse wet- en regelgeving is hier eigenlijk heel kort en bondig over. Naaktrecreatie in het openbaar is verboden in heel Griekenland. In de loop der jaren zijn ze in Griekenland wel wat meer open gaan staan voor naaktrecreatie en daarom zijn er op meerdere eilanden in Griekenland officiële naaktstranden. Ook op eilanden waar (nog) geen erkende naaktstranden zijn, zijn er soms stranden (vaak lastig bereikbaar en uit het zicht) waar naakt zonnen gedoogd wordt. Belangrijk om te weten is dat de officiële naaktstranden in Griekenland ook soms gecombineerd zijn. Het is dus een strand waar naaktrecreatie is toegestaan, maar waar je ook met bladkleding kunt komen.

Naaktstranden op Karpathos

Naaktstranden op Karpathos

Naaktstranden op Karpathos zijn er bijna niet, teminste niet officieel. In het plaatsje Afiartis bij de luchthaven vind je één officieel naaktstrand. Dit strand heet Gypsy beach en is vrij onbekend. Het strand ligt op zo’n 400 meter van het bekende Damatria beach, waar Poseidon hotel & restaurant is gevestigd. Als je voorbij Poseidon rijd kun je over een onverharde weg naar links. Rij deze helemaal af tot je een trap naar het strand tegen komt. Dit is Gypsy beach. Vanaf 2019 zal Poseidon zorgen dat er ook duidelijke borden staan, zodat mensen weten dat dit een naakstrand is. Toch zijn er meedere stranden op Karpathos waar naaktheid wordt gedoogd. Zo kun je in Amoopi terecht als je naakt wilt recrearen, maar ook op het strand Kato Lako en in het plaatsje Lefkos bij het laatste strand (de onverharde weg afrijden) zie je zo nu en dan nudisten. Achter de luchthaven vind je meerdere stranden waar naakt zonnen wordt gedoogd.  Hoewel het dus volgens Griekse wetgeving niet is toegestaan gebeurd het hier en daar wel gedoogd! Houdt er rekening mee dat, omdat er – op één strand na – geen naaktstranden op Karpathos zijn, je op de onofficiële naakstranden ook gewoon gekleede badgasten zult zien.

Let op. Houdt er rekening mee dat de meeste Grieken niet van naaktheid (ook topless!) op het stranden houden. Zeker in het weekend, wanneer veel Grieken vrij zijn en naar het strand gaan, raad ik aan je zwemkleding lekker aan te houden, naar een officieel naaktstrand te gaan of echt een privéstrandje op te zoeken als respect naar de locals.

Andere eilanden

Naaktstranden op Karpathos zijn er dus, op één officiële na, niet op Karpathos. Ga jij echt graag op vakantie om naakt te kunnen zonnen en zwemmen dan kun je beter naar een van de andere Griekse eilanden gaan. Zo vind je op Kreta en op in de eilandengroep de Cycladen (o.a. Mykonos) veel naaktstranden. Ook op Zakynthos zijn meerdere naaktstranden te vinden en bevindt zich zelfs een naturisten hotel

Ga jij graag naar naaktstranden op Karpathos?

You’ll like this too!

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalimera! Welkom bij the Karpathos guide. Dit is jouw online guide naar het Griekse eiland Karpathos. Lees hier over onze favorieten plekjes en tips voor een onvergetelijke vakantie naar Karpathos. Ook vertellen we je hoe het leven op een Grieks eiland is. Enjoy!

Nieuwsbrief