De mogelijkheden om vega(n) te eten op Karpathos

Oh Yum! De Griekse keuken, heerlijk! Bij de Griekse keuken denken we vooral aan olijfolie, feta en vlees. Veel vlees! Gyros, souvlaki, bifteki, noem het maar op! Wanneer je vega(n) bent of last hebt van een allergie kan dit echt een uitdaging zijn. Maar dit valt in de praktijk reuze mee! Alles over vega(n) eten op Karpathos vertellen we je in deze blog.

Afgelopen vakantie waren wij samen met Alwin en Renee op stap. Renee eet wel vis, maar geen vlees (wel dierlijke producten zoals kaas). Wij merkte dat dit nooit voor een probleem heeft gezorgd. Nou is dat natuurlijk wel iets makkelijke dan volledig vega of zelfs vegan eten. Door Renee hebben we wel meer op de menukaarten gelet en er zijn echt vele opties mogelijk šŸ™‚ Je merkt dat het in der loop der jaren meer normaler wordt vega(n) eten en dus ook op Karpathos zie je dit nu. Er zijn meerdere restaurants die per gerecht aangeven of iets vega(n) is of geschikt is wanneer je allergieĆ«n hebt.

Vega(n) eten op Karpathos

Karpathos is wat dat betreft niet te vergelijke met het vaste land en met Nederland. In Nederland is het al heel normaal dat een menukaart standaard de opties aangeeft voor vega(n), gluten- of lactose vrij eten. Op Karpathos lopen ze nog wat achter op dit gebied. Dat wil echter niet zeggen dat het moeilijk is om op Karpathos gerechten zonder vlees, vis, dierlijke producten, gluten- of lactosevrij te vinden.

Griekenland kent een hele gezonde keuken dat veel uit verse basis producten bestaat. Je kunt hier dus prima gerechten vinden die je wel mag/wilt eten. Wat je echter nog niet op het eiland ziet, zijn de nieuwe producten speciaal voor allergieƫn of wanneer je vega(n) wilt eten. Denk bijvoorbeeld aan falafel of tofu (toevallig hebben we dit bij 1 tentje gezien op Karpathos: En Plo).


En Plo Karpathos

Vega(n) in de supermarkt

Natuurlijk kan je in elke supermarkt wel terecht voor vega(n) producten. Denk aan producten als salade, fruit, rijst en als je alleen vega bent ook genoeg zuivelproducten. Het is wel anders dan in Nederland waar we tegenwoordig hele productlijnen hebben van o.a. Zonnatura die bijvoorbeeld glutenvrij zijn. Op Karpathos is dit niet van toepassing, je zult het dus vooral van de ‘normale’ producten moeten hebben. Toch als je goed zoekt vind je nog wel eens een verdwaald product wat specifiek vega(n) of glutenvrij is šŸ˜‰

2022 – Sindskort is er een winkel naast de Alpha bank (vlakbij de taxistandplaats in Pigadia) die diverse gluten- en lactosevrije producten heeft, maar ook vegan en bio!

Lactose- en glutenvrij

Lactose- en glutenvrije gerechten zijn in Griekenland een stuk lastiger te verkrijgen dan in Nederland. In Nederland zijn we wel al gewend dat het er bij veel restaurants op de menukaart staat aangegeven of het lactose- of glutenvrij is. Daarnaast zijn de meeste horeca medewerkster ook van de allergieƫn op de hoogte. In Griekenland ligt dat net even anders. Toch zijn er sinds dit jaar restaurants die hier meer rekening mee zijn gaan houden. Zo heeft Poseidon restaurant op de menukaart met icoontjes aangegeven of iets lactose-, glutenvrij of vega(n) is.

Natuurlijk hangt het er ook vanaf hoe allergisch of intolerant je bent. Ik ken mensen met coeliakie die gewoon gluten eten en alleen een beetje moeten opletten met eten, terwijl andere geen enkele spoor binnen kan krijgen. Een lactose intolerantie is ook vaak iets makkelijker uit te leggen, dan een glutenallergie. Deze handige kaart van Celiactravel kan je daar bij helpen. Hier staat precies in het Grieks op aangegeven wat glutenvrij eten inhoudt.

Wat je trouwens prima kan eten bij een glutenallergie? Heerlijk aan de souvlaki, stifado en domades!

Karpathos travel guide

Follow us online!

Karpathos travel guide (5)
Karpathos travel guide (4)

Haal alles uit je vakantie

Vergeet het gedoe van uren zoeken op het internet. Onze digitale eiland guide maakt dat een stuk makkelijker voor je! We hebben alle info die je nodig hebt gebundeld in een guide van bijna 200 pagina’s!

Karpathos travel guide English

Nog meer tips

5x onze favorieten restaurants op Karpathos

5x onze favorieten restaurants op Karpathos

Regelmatig krijgen wij privƩberichtjes met vragen waar jullie beslist moeten eten volgens ons en ook vorige week was het weer raak ;). Daarom leek het ons leuk om onze favorieten restaurants op Karpathos met jullie te delen. Onderstaande 5 restaurants zijn allemaal...

Mijn favorieten plekjes om te ontbijten op Karpathos

Mijn favorieten plekjes om te ontbijten op Karpathos

Ontbijten op Karpathos doen wij eigenlijk altijd thuis, maar af en toe buiten de deur ontbijten vinden we ook altijd erg lekker. Als we dat doen, ontbijten we in Pigadia bij En Plo of vlak bij ons huis bij Poseidon Blue. Hoe & wat lees je in deze blog :)...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *