De mogelijkheden om vega(n) te eten op Karpathos

Oh Yum! De Griekse keuken, heerlijk! Bij de Griekse keuken denken we vooral aan olijfolie, feta en vlees. Veel vlees! Gyros, souvlaki, bifteki, noem het maar op! Wanneer je vega(n) bent of last hebt van een allergie kan dit echt een uitdaging zijn. Maar dit valt in de praktijk reuze mee! Alles over vega(n) eten op Karpathos vertellen we je in deze blog.

Afgelopen vakantie waren wij samen met Alwin en Renee op stap. Renee eet wel vis, maar geen vlees (wel dierlijke producten zoals kaas). Wij merkte dat dit nooit voor een probleem heeft gezorgd. Nou is dat natuurlijk wel iets makkelijke dan volledig vega of zelfs vegan eten. Door Renee hebben we wel meer op de menukaarten gelet en er zijn echt vele opties mogelijk šŸ™‚ Je merkt dat het in der loop der jaren meer normaler wordt vega(n) eten en dus ook op Karpathos zie je dit nu. Er zijn meerdere restaurants die per gerecht aangeven of iets vega(n) is of geschikt is wanneer je allergieĆ«n hebt.

Vega(n) eten op Karpathos

Karpathos is wat dat betreft niet te vergelijke met het vaste land en met Nederland. In Nederland is het al heel normaal dat een menukaart standaard de opties aangeeft voor vega(n), gluten- of lactose vrij eten. Op Karpathos lopen ze nog wat achter op dit gebied. Dat wil echter niet zeggen dat het moeilijk is om op Karpathos gerechten zonder vlees, vis, dierlijke producten, gluten- of lactosevrij te vinden.

Griekenland kent een hele gezonde keuken dat veel uit verse basis producten bestaat. Je kunt hier dus prima gerechten vinden die je wel mag/wilt eten. Wat je echter nog niet op het eiland ziet, zijn de nieuwe producten speciaal voor allergieƫn of wanneer je vega(n) wilt eten. Denk bijvoorbeeld aan falafel of tofu (toevallig hebben we dit bij 1 tentje gezien op Karpathos: En Plo).

Vega(n) eten Karpathos En Plo
Vega(n) eten Karpathos Dolmades

Vega(n) in de supermarkt

Natuurlijk kan je in elke supermarkt wel terecht voor vega(n) producten. Denk aan producten als salade, fruit, rijst en als je alleen vega bent ook genoeg zuivelproducten. Het is wel anders dan in Nederland waar we tegenwoordig hele productlijnen hebben van o.a. Zonnatura die bijvoorbeeld glutenvrij zijn. Op Karpathos is dit niet van toepassing, je zult het dus vooral van de ‘normale’ producten moeten hebben. Toch als je goed zoekt vind je nog wel eens een verdwaald product wat specifiek vega(n) of glutenvrij is šŸ˜‰

Lactose- en glutenvrij

Lactose- en glutenvrije gerechten zijn in Griekenland een stuk lastiger te verkrijgen dan in Nederland. In Nederland zijn we wel al gewend dat het er bij veel restaurants op de menukaart staat aangegeven of het lactose- of glutenvrij is. Daarnaast zijn de meeste horeca medewerkster ook van de allergieƫn op de hoogte. In Griekenland ligt dat net even anders. Toch zijn er sinds dit jaar restaurants die hier meer rekening mee zijn gaan houden. Zo heeft Poseidon restaurant op de menukaart met icoontjes aangegeven of iets lactose-, glutenvrij of vega(n) is.

Natuurlijk hangt het er ook vanaf hoe allergisch of intolerant je bent. Ik ken mensen met coeliakie die gewoon gluten eten en alleen een beetje moeten opletten met eten, terwijl andere geen enkele spoor binnen kan krijgen. Een lactose intolerantie is ook vaak iets makkelijker uit te leggen, dan een glutenallergie. Deze handige kaart van Celiactravel kan je daar bij helpen. Hier staat precies in het Grieks op aangegeven wat glutenvrij eten inhoudt.

Wat je trouwens prima kan eten bij een glutenallergie? Heerlijk aan de souvlaki, stifado en domades!

Athina - The Karpathos guideWat leuk dat je van plan bent om naar het Griekse eiland Karpathos te zijn. Op deze blog vertel ik je graag alles over dit mooie plekje. Enjoy!

Art and Walk Tours

Book Your Stay!

Booking.com

Karpathos reisgids

Heb jij onze Karpathos reisgids al gescoord? Deze digitale reisgids neem je overal makkelijk mee naar toe en bestaat uit 80 pagina’s met al onze tips, hotspots en favorieten plekjes van karpathos.

Zo weet jij precies welke highlights je niet mag missen.

E-book Karpathos reisgids The Karpathos guide

Volg ons op Instagram!

Op onze Instagram @thekarpathosguide plaatsen we regelmatig mooie foto’s en delen we nieuwe tips. Volg ons en blijf op de hoogte van ons Karpathos avontuur!

Vergeet jouw Karpathos moment niet te delen met de hashtag #thekarpathosguide.

 

Luister onze podcast!

Als verlengde van ons bedrijf The Kefi Lifestyle hebben we onze eigen podcast. Hier bespreken we naast zaken rondom voeding en leefstijl ook over Karpathos en hoe het leven op een eiland is. Je luistert ‘m via Spotify, Itunes, Deezer of Castbox. Enjoy!

5x onze favorieten restaurants op Karpathos

5x onze favorieten restaurants op Karpathos

Regelmatig krijgen wij privƩberichtjes met vragen waar jullie beslist moeten eten volgens ons en ook vorige week was het weer raak ;). Daarom leek het ons leuk om onze favorieten restaurants op Karpathos met jullie te delen. Onderstaande 5 restaurants zijn allemaal...

Hotspots | 4x leuke cocktailbar op Karpathos

Hotspots | 4x leuke cocktailbar op Karpathos

Op vakantie drink ik maar al te graag een cocktail! Lekker aan een bar, met perfect uitzicht en een cocktail is toch wel een ideaal beeld van een vakantie. Op Karpathos zijn er meerdere plekjes waar je kunt genieten van cocktails. We delen onze favorieten met je in...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.