De mogelijkheden om vega(n) te eten op Karpathos

Oh Yum! De Griekse keuken, heerlijk! Bij de Griekse keuken denken we vooral aan olijfolie, feta en vlees. Veel vlees. Gyros, souvlaki bifteki noem het maar op! Kan dus een enorme uitdaging zijn als vega(n) zijnde of met een allergie hoor ik je denken. Nou, dat valt reuze mee! Alles over vega(n) eten op Karpathos vertellen we je in deze blog.

Afgelopen vakantie waren wij samen met Alwin en Renee op stap. Renee eet wel vis, maar geen vlees (wel dierlijke producten zoals kaas). Wij merkte dat dit nooit een probleem was. Nou is dat natuurlijk wel iets makkelijke dan volledig vega of zelfs vegan eten, maar daardoor hebben we wel meer op de menukaarten gelet en er zijn echt veel opties mogelijk šŸ™‚ Je merkt dat het in de loop der jaren meer normaler wordt vega(n) eten en ook op Karpathos zie je dit nu. Er zijn meerdere restaurants die per gerecht aangeven of iets vega(n) is of geschikt is wanneer je allergiĆ«n hebt.

Vega(n) eten op Karpathos

Karpathos is wat dat betreft heel anders dan het vaste land en dus ook met Nederland. Bij ons is het al heel normaal dat een menukaart standaard opties heeft voor vega(n), gluten- of lactose vrij eten. Op Karpathos lopen ze nog wat achter op dit gebied. Dat wil echter niet zeggen dat het moeilijk is om op Karpathos gerechten zonder vlees, vis, dierlijke producten, gluten of lactose te vinden. Griekenland kent een hele gezonde keuken dat veel uit verse basis producten bestaat. Je kunt hier dus prima gerechten vinden die je wel mag/wilt eten. Wat je echter nog niet ziet op het eiland zijn de nieuwe producten speciaal voor allergieƫn of wanneer je vega(n) wilt eten. Denk bijvoorbeeld aan falafel of tofu (toevallig hebben we dit bij 1 tentje gezien op Karpathos: En Plo).

Lunch bij Under the trees, groot gedeelte vega.
Bij En Plo in Pigadia hebben ze sinds dit jaar een vegan kaart

Vega(n) in de supermarkt

Natuurlijk kan je in elke supermarkt wel terecht voor vega(n) producten. Denk aan producten als salade, fruit, rijst en als je alleen vega bent ook genoeg zuivelproducten. Het is wel anders dan in Nederland waar we tegenwoordig hele productlijnen hebben van o.a. Zonnatura die bijv. glutenvrij zijn. Op Karpathos is dit niet van toepassing, je zult het dus vooral van de ‘normale’ producten moeten hebben. Toch als je goed zoekt vind je nog wel eens een verdwaald product wat specifiek vega(n) of glutenvrij is šŸ˜‰

Lactose- en glutenvrij

Lactose- en glutenvrije gerechten zijn in Griekenland een stuk lastiger te verkrijgen dan in Nederland. In Nederland zijn wel al gewend dat het er bij veel restaurants op de menukaart staat aangegeven of het lactose- of glutenvrij is Ʃn zijn de meeste horecea medewerkster ook van de allergiƫn op de hoogte. In Griekenland ligt dat net even anders. Toch zijn er sinds dit jaar restaurants die hier meer rekening mee zijn gaan houden. Zo heeft Poseidon restaurant op de menukaart met icoontjes aangegeven of iets lactose-, glutenvrij of vega(n) is.

Natuurlijk hangt het er ook van af hoe alergisch je bent. Ik ken mensen met couliaki die gewoon gluten eten en alleen een beetje moeten opletten met eten, terwijl andere het echt niet binnen mogen krijgen. Een lactose intollerantie is ook vaak iets makkelijker uit te leggen dan een glutenallergie. Deze handige kaart van Celiactravel kan je daar bij helpen. Hier staat precies in het Grieks op aangegeven wat Glutenvrij eten inhoudt.

Wat je trouwens prima kan eten? Souvlaki, stifado en domades zijn o.a. glutenvrij!

Heb jij allergieƫn of kies je er voor op vega(n) te eten?

You’ll like this too!

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalimera! Welkom bij the Karpathos guide. Dit is jouw online guide naar het Griekse eiland Karpathos. Lees hier over onze favorieten plekjes en tips voor een onvergetelijke vakantie naar Karpathos. Ook vertellen we je hoe het leven op een Grieks eiland is. Enjoy!

Nieuwsbrief