Trouwen op Karpathos, Griekenland

Het zit er helaas alweer op, maar we kijken terug op een prachtige bruiloft op ‘ons’ eiland. Want hoe tof is het om te trouwen op Karpathos in het bijzijn van je beste vrienden? 10 september 2022 was de grote dag & in deze blog vertellen we er meer over.

Hoe zag onze trouwdag eruit?

Overgevlogen uit Nederland kwamen onze beste vrienden, Athina’s opa en oma, en Vincent’s ouders, broer en schoonzus. De meeste zijn op donderdag voor de bruiloft aangekomen, vandaar dat we vrijdag al een pre-wedding lunch hebben gedaan bij Poseidon Blue in Afiartis. Daarvoor deden we een toast bij ons thuis, zodat we ook iedereen gelijk ons huis konden laten zien, want nog niet iedereen was hier eerder geweest.

We hadden de grote dag zo ingedeeld dat iedereen op het heetst van de dag vrij was. Zo kon iedereen zelf kiezen of ze bij het zwembad gingen chillen, nog wat wilde doen of even bijtanken voor een late avond 😉

Vincent en ik sliepen de avond van te voren bij Poseidon Blue. We hadden daar namelijk de dag ervoor gegeten en zo had ik met mijn vriendinnen de volgende dag een mooie locatie om ons klaar te maken. Vincent vertrok ‘s morgens naar ons huis om zich daar om te kleden en samen met zijn ouders en getuige om wat foto’s te schieten.

Ik ging met mijn vriendinnen ondertussen in haar en make-up. We hadden niet heel veel tijd, we trouwde vrij vroeg, maar behalve ik, konden er 2 vriendinnen ook in de make-up en werd er bij 2 vriendinnen ook het haar gedaan. De rest was zichzelf mooi aan het maken terwijl we allemaal op de hotelkamer zaten. Omdat het alcoholische drankje Baileys het handelsmerk van mij en mijn vriendinnen is, hebben we ‘s morgens alvast geshot met z’n alle en was de fotograaf er bij voor mooie foto’s. Daarna reden we naar de Skala bar, waar Vincent al was met al onze andere gasten en kon de dag écht beginnen.

Trouwen Karpathos
© Shelena | Voorde camera

In ‘t kort

Aantal gasten | 34

Accommodatie gasten| Popi studios / Arkassa Bay / Golden Sun

Lunch & accommodatie (the day before): Poseidon Blue

Ceremonie | Skala bar

Diner | Kipos restaurant

Feest | Onze eigen tuin

Weddingplanner: Maria Alexiades

Trouwkleding: Pronovias Hedren via Weddings / Pak via Suitsupply

Beauty: Anna (make-up) / Sofia (haar & nagels) / Kiss Kiss (waxen) / Frankie Salon (Vincent’s haar)

Fotograaf: Shelena van de Voorde

Muziek: Vincent heeft onze favorieten muziek gemixt!

Taart & dessert | Sugar Boutique

Bruiloft Karpathos
© Shelena | Voorde camera
Trouwen Karpathos
© Shelena | Voorde camera

Alles regelen! Hoe deden wij dat?

In de eerste instantie wilde we zoveel mogelijk zelf doen en alleen de aankleding van onze locaties uitbesteden, maar na een gesprek met Maria Alexiades (weddingplanner) kwamen we er al snel achter dat zij echt ALLES voor ons kon doen en dat is toch echt fijn. Het wordt in Griekenland dan gewoon net allemaal wat makkelijker geregeld. No offense naar alle Grieken (we love you!), maar in tegenstelling tot Nederland hebben ze hier de mentaliteit ‘ja dat komt wel lees: 30 minuten van te voren moet je nog dingen regelen). En we hadden liever dat een Griekse erachteraan voor ons gaat, dan dat wij er in het Engels erachter aan moesten. Sowieso wil je op het laatste moment niet zelf overal achteraan hoeven. En we hadden niet echt een ceremoniemeester, omdat het voor hem/haar in het buitenland ook gewoon te lastig anders zou worden.

Ahfijn, Maria heeft ons echt super goed geholpen met alles! Wat we maar wilde, konden we aan haar vragen, niets was te gek. Ze is ook een paar keer mee geweest naar het gemeentehuis om te zorgen dat we echt konden trouwen en dat de papieren voor Nederland geregeld zouden worden: zo fijn!

Locaties

Ceremonie (het formele deel)

We hadden al gehoord dat een Griekse ceremonie heel anders is, zo trouwen hun vaak niet op locatie zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Wij wilde echter wel graag op locatie een kort moment hebben, waarbij we echt JA tegen elkaar zouden zeggen en het liefst dus officieel konden tekenen voor ons huwelijk. Maria is dit gaan navragen bij het gemeentehuis en hoewel ze dit normaal dus nooit doen, had zij iemand gevonden die anders wel voor ons naar Ammoopi wilde komen om dit moment toch officieel voor ons te maken.

Ze zijn de laatste jaren wel ontzettend streng geworden met het trouwen bij een Griekse kapel. Dit mocht op heel veel plekken niet meer. Voorheen was namelijk de regel dat het binnen niet mocht (logisch), maar buiten op het terrein wel. Echter mocht dit ook niet meer. Zowel binnen als buiten de kapel is het alleen toegestaan als je Grieks Orthodox bent. We wilde wel heel graag trouwen bij Amoopi, omdat het zo’n mooie locatie is en we hadden ook al gepland om ouzo milkshakes met iedereen te drinken bij Skala.

Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om samen met onze getuigen en de 2 mannen van de gemeente naar het kerkje te lopen voor een mooi en intiem moment. Vincent heeft nog een korte speech gehouden naar mij en daarna konden we JA zeggen en tekenen. De mannen van de gemeente hebben eerst alles in het Grieks verteld en daarna in het Engels.

Al onze gasten konden vanaf een afstandje meekijken, namelijk in de Skala bar (zie foto hieronder). Daarna zijn ook wij naar de Skala bar gegaan voor een toast (met ouzo milkshakes) en was het tijd om de bruidstaart aan te snijden.

We hebben beneden naast de Skala bar wat uitkijkt op Votsalakia Beach een Fotoshoot met iedereen gedaan en daarna hadden onze gasten vrij voor de rest van de dag. Wij zijn nog even met de fotograaf wezen shooten in Amoopi & Menetes. En ook wij hadden daarna nog thuis even een momentje van rust.

Trouwen Karpathos
© Shelena | Voorde camera

Diner

Het diner hebben we ‘s avonds bij Kipos gedaan. Omdat iedereen in Arkassa sliep was dit ook een makkelijke optie, zodat iedereen lopend naar het restaurant toe kon. Eerst was het tijd om het boeket te gooien met alle vrijgezellen meiden en daarna hebben onze getuigen een speech gegeven.

Vincent en ik hadden gekozen voor een wat controversiële opstelling qua tafels: 2 lange tafels met de mannen en vrouwen apart. We hadden Manolis & Maria allerlei gerechten op tafel laten zetten zoals spanakopita, moussaka, vis, kip & stifado. Zo kon iedereen Griekse gerechten proberen.

We hadden nog een dessert (een cake pop in de vorm van een magnumijsje) voor iedereen. Die hadden we net als de taart laten maken bij Sugar Boutique.

Na het eten is iedereen met de bus mee gegaan. We hebben bij het busstation in Pigadia een bus gehuurd die iedereen na het eten naar ons huis bracht en ook ‘s avonds weer zou ophalen.

Trouwen Karpathos
© Shelena | Voorde camera
Trouwen Karpathos
© Shelena | Voorde camera

Het feest

Het feest was nog wat lastig om te regelen! We wilde dit eigenlijk bij een bar oid doen. Maar blijkbaar is dat in Griekenland niet heel normaal om iets af te huren zoals we dat in Nederland gewend zijn, merkte we. We hebben uiteindelijk besloten om het bij ons thuis te doen. We hebben een groot plein voor ons huis, dus dat was een goede optie. We waren echter bang voor de wind die eventueel te hard zou zijn.

Een paar dagen voor de grote dag werd er windkracht 7 voorspelt, dus we raakte nog wat meer in paniek, want we hadden ook niet echt een andere keuze, maar uiteindelijk zou het zaterdag 10 september windkracht 2-3 worden: PERFECT!

Onze weddingplanner had het plein mooi versierd met slingers van lampjes en ze had ook gezorgd voor een speaker (waar we gewoon onze laptop met Vincent’s mix op hadden aangesloten). Verder was er een grote koelkast geregeld voor alle gekoelde drankjes en hadden we een ober ingehuurd die de drankjes kon serveren.

We hadden geen hapjes echt voor de avond. Je kan blijkbaar in Pigadia wel makkelijk een catering regelen, maar om iemand dat dus ‘s avonds op te laten halen (want ze brachten niet naar Afiartis), was geen optie. Daarnaast had iedereen zat gegeten bij Kipos en we hadden wel nog wat hapjes voor het geval dat. Mijn (Athina’s) moeder was uiteindelijk zo lief om nog even wat hapjes in de oven te doen.

Ohja! En we hebben het feest geopend met een vuurwerk show van 2-3 minuten terwijl wij onze openingsdans hadden. Echt heel gaaf! Ook dit had de weddingplanner geregeld en de ‘vuurwerkman’ kwam dit op het juiste moment afsteken.

Om 2 uur was het feest afgelopen en stond de buschauffeur netjes beneden aan de weg te wachten om iedereen weer naar Arkassa te brengen. De meeste zijn overigens nog even de Nu Stema bar ingedoken 😉

Trouwen Karpathos
© Shelena | Voorde camera
Trouwen Karpathos
© Shelena | Voorde camera

Papierwerk voor het trouwen in Griekenland

We zijn officieel in Griekenland getrouwd én in Nederland. We hadden bij de ceremonie natuurlijk al getekend, maar moesten die maandag nog even langs de gemeente om de laatste dingen te tekenen. Zo moet je op dat moment ook al aangeven – als je in de toekomst kinderen krijgt – welke achternaam jullie kinderen krijgen. Dat hadden we daar dus even snel besloten haha.

De documenten werden ter plekke opgesteld en die kregen we mee. We hebben deze vervolgens laten vertalen naar het Nederlands door een beëdigd vertaler. En deze Nederlandse documenten konden we vervolgens afgeven bij onze gemeente in Nederland.

Trouwen Karpathos
© Shelena | Voorde camera
Trouwen Karpathos
© Shelena | Voor decamera
Karpathos travel guide

Follow us online!

Karpathos travel guide (5)
Karpathos travel guide (4)

Haal alles uit je vakantie

Vergeet het gedoe van uren zoeken op het internet. Onze digitale eiland guide maakt dat een stuk makkelijker voor je! We hebben alle info die je nodig hebt gebundeld in een guide van bijna 200 pagina’s!

Karpathos travel guide English

Nog meer tips

Online shoppen als je op Karpathos woont

Online shoppen als je op Karpathos woont

In Nederland waren we het zo gewend. Even snel iets nodig? Bol.com. Kerstcadeautje nodig? Even googelen en je kon het zo online bestellen. Boeken kopen? Amazon.nl. En alles is binnen 1-4 dagen altijd wel in huis. Nu we op een eiland wonen gaat dat allemaal net even...

Ons huis verbouwen op Karpathos

Ons huis verbouwen op Karpathos

Toen we in 2017 ons huis op Karpathos kochten hebben we eigenlijk niets veranderd. Nu we er echter een groot deel van het jaar wonen en het echt ons huis ipv een vakantiehuis is, werd het tijd voor de grote verbouwing. Het huis is in 2007 gebouwd als vakantiewoning...

Een huis kopen in het buitenland: zo deden wij dat!

Een huis kopen in het buitenland: zo deden wij dat!

Regelmatig krijg ik de vraag "mag ik vragen hoe jullie een huis hebben gekocht op Karpathos?". Logisch ook, het is natuurlijk bijzonder om een huis kopen in het buitenland, zeker op onze leeftijd. Toch zien wij het kopen van een huis in het buitenland niet als een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *