Pasen is bij ons dit jaar alweer voorbij en het Griekse Paasfeest moet nog komen. Maar dat is niet het enige verscheel. Tegenwoordig betekent Pasen voor ons vooral een vrije dag, en etentjes met de familie, maar voor Grieken is het, het belangrijkste feest van het jaar. Hoe de Grieks Pasen wordt gevierd en waarom dit (meestal) later is dan ons Paasfeest, vertel ik je vandaag.
Het verschil zit ‘m eigenlijk al in het geloof. In Nederland vieren wij namelijk Katholiek Pasen terwijl in Griekenland het Orthodox Pasen wordt gevierd. Twee verschillende godsdiensten en daarom wordt het ook net even anders gevierd. Beide feestdagen zijn altijd op de eerste zondag na volle maan, na het begin van de Lente. Echter maken beide godsdiensten gebruik van een andere kalendertelling. Bij het Katholiek Pasen gebruikt met de Gregoriaanse kalender in voor Orthodox Pasen wordt de Juliaanse kalender gebruikt.
Vasten
De Griekse tradities beginnen eigenlijk al 40 dagen voor Pasen. Grieken vasten namelijk een periode van 40 dagen voorafgaand aan de Paasdag. Dit vasten wordt ook wel Sarakosti genoemd. In de periode eet men geen melkproducten, eieren, vlees of vis (Ik heb begrepen dat schaaldieren en inktvis wel zijn toegestaan). Tegenwoordig houdt niet iedereen zich meer strikt aan deze traditie, vooral niet in de steden, maar in veel (kleine) dorpjes gebeurd het nog wel. In de Grote week, de week voor Pasen, vastte de meeste mensen wel strikt.
De grote week met Grieks Pasen
Een week voor Pasen gaat de grote week van start. Het begint op zondag met Palmzondag en daarna heb je grote maandag, grote dinsdag etc. Op de zaterdag voor Pasen is het Stille zaterdag. Elke dag heeft een speciale betekenis en elke avond worden er kerkmissen gehouden. Grote vrijdag (bij ons Goede vrijdag) is de dag van de rouw, maar op Stille zaterdag, als Christus herrijst wordt er groots uitgepakt. er is een kerkdienst waarbij de kerkklokken uitbundig luiden en er is vuurwerk.
In deze week worden ook allemaal voorbereiden getroffen. Huizen worden schoongemaakt, er wordt geverfd en straten, huizen en kerken worden versierd. Ook wordt het bekende gerecht Tsoureki (paasbrood) gemaakt. De Paasdag zelf staat vooral in het teken van eten en drinken met de hele familie. Het samenzijn is echt heel belangrijk en er wordt wederom groots uitgepakt. Belangrijk tijdens het feestmaal zijn de rood geschilderde eieren, Magiritsa (een soep van groenten en ingewanden) en natuurlijk het lam aan het spit.
0 reacties