Hoe bevalt reizen naar Griekenland tijdens corona?

Afgelopen zaterdag zijn wij van Nederland naar ons geliefde Karpathos afgereisd. Reizen naar Griekenland tijdens corona is net even anders dan gebruikelijk. Vandaar een blog over onze reis en wat je kunt verwachten.

Het belangrijkste over reizen naar Griekenland tijdens corona

Voor wij je verder gaan vertellen, hoe alles voor ons is gelopen en wat je kunt verwachten, willen wij beginnen met de dingen die je beslist moet weten voordat je gaat reizen naar Griekenland in tijden van corona.

 • Wie via Schiphol reist moet een gezondheidsverklaring van te voren invullen en meenemen.
 • Je bent verplicht een mondkapje te dragen zodra je de luchthaven betreedt. Deze mag af, als je iets gaat eten of drinken, maar verder moet die opblijven.
 • Wie naar Griekenland afreist moet 24 uur voor vertrek een PLF formulier online invullen. Je ontvangt hier een QR code van en deze wordt gescand op Athene.
 • In principe wordt je niet gecontroleerd op Athene wanneer je een directe overstap hebt. Dit werd bevestigd in een e-mail van de luchtvaartmaatschappij waarmee wij naar Athene vlogen.
 • Wie getest wordt moet +/- 24 uur wachten op bestemming waar de test is afgenomen tot de uitslag bekend is. Test je positief voor corona dan moet je 14 dagen in quarantaine en anders mag je gewoon verder gaan reizen zonder verdere restricties.

Wij moeten zeggen dat wij een voorbeeldige reis hebben gehad, waar we ontzettend dankbaar voor zijn. Alles verliep heel soepel. Van te voren had vooral Athina best wat stress. Ze was bang om onze aansluiting te missen op Athene, omdat we dan toch ineens getest zouden worden. De tests schijnen heel vervelend te zijn en alles is toch even anders in het buitenland. Wat gebeurt er als je zonder symptomen toch ineens positief test en je 14 dagen samen in quarantaine moet?! Toch allemaal dingen waar je geen invloed op hebt, maar die bij Athina echt in haar hoofd gaan zitten. Gevolg is weer allemaal extra stress. Gelukkig is Vincent wat relaxter en zegt die vaak ‘we zien het allemaal wel’.

Vliegen naar Griekenland in corona tijd

Inchecken schiphol

Op Schiphol was alles vrij normaal. Wel probeer je waar kan afstand te behouden van elkaar en moet je een mondkapje op. Qua drukte viel het mee. Het verbaast je hoeveel mensen in deze tijd nog vliegen! We hadden de mazzel dat we met KLM naar Athene vlogen en Vincent een Silver card heeft, zodat hij met priority kon inchecken. Toch was de ‘normale’ rij bij KLM ook niet zo erg druk.

Gezien het rustig was en we binnen Europa vlogen, konden we door de nieuwe gedeelte van de douane heen op Schiphol. Heel fijn, want ook dat gaat een stuk sneller! Je hoeft namelijk je spullen niet meer uit je tas/trolley te halen (laptops, camera’s etc.) dat scheelt al gelijk een hoop gedoe. We waren uiteindelijk binnen 15 minuten van het inchecken voorbij de douane.

Vliegen in coronatijd

Alles is verder gewoon open op Schiphol. We zijn zoals elke vliegreis even langs de Starbucks gegaan. Je mag gewoon drinken als je daarna je mondkapje maar weer op doet. Bij de gate was het wel nogal hectisch. Voor ons waren er geen problemen, maar een groot deel van de passagiers had geen PLF formulier ingevuld. Heel veel mensen raakte in paniek. Mensen die geen Engels konden, bleven maar schreeuwen in hun eigen taal dat ze het vliegtuig niet in mochten. Een vertraging van 45 minuten als gevolg.

Ze mochten uiteindelijk toch mee. We hadden een volle vlucht. 32 rijen en zaten gewoon 3 aan 3. In het vliegtuig zelf krijg je bij KLM altijd iets te eten en te drinken. Dit is nog steeds zo, alleen is het nu net wat anders. Iedereen krijgt een pakketje met een boterham, koekje en water en daarnaast kun je nog een kopje koffie, water of thee kiezen.

Je dient je mondkapje op te houden tijdens de vlucht, behalve als je iets eet of drinkt. Ook wordt je gevraagd om bij het toilet geen hele rij te creëren in het gangpad, maar even te wachten op je stoel.

Wij vonden de reis gewoon relaxt. Ja het is wat gek met een mondkapje op, maar verder voelt het niet anders dan normaal.

Een overstap op Athene

Van te voren hadden we al wat informatie gekregen van onze luchtvaartmaatschappij over de overstap. Zij gaven aan dat je niet getest zou worden op Athene, als je een direct overstap hebt. Toch is het altijd een beetje spannend of dit wel of niet gebeurd. Als dit het geval was geweest hadden we namelijk voor 24 uur in quarantaine gemoeten om ons resultaten af te wachten.

Het is niet helemaal duidelijk of dit nu op Athene is (je maakt daar immers te test) of dat je wel mag doorvliegen naar in ons geval Karpathos. Om vervolgens daar de test af te wachten. We horen van veel mensen dat het laatste geval is. Wat vreemd is aangezien je dus doorvliegt en dus weer in een vliegtuig stapt met mensen, maar goed de overheid zal dit niet zomaar op deze manier hebben bepaald.

Wanneer je op Athene uit je vliegtuig stapt, moet je direct je QR code bij de hand hebben. Bij ons zagen ze de overstap staan, waardoor wij gelijk de rij mochten verlaten en door konden gaan naar de uitgang. De rest moest blijven staan en werden random getest.

Naar Karpathos

Onze eerste vlucht was met KLM en de 2e naar Karpathos met Olympic Air. Hierdoor werden onze koffers niet automatisch transfered naar de volgende vlucht. We moesten op Athene eerst de bagage oppakken en toen opnieuw weer inchecken. Dit ging allemaal super snel. Op Athene hebben we even lekker wat gegeten en toen naar onze gate gegaan. Deze vlucht was een stuk rustiger dan de vlucht naar Athene. We zaten met zo’n 30 man in het vliegtuig en iedereen had een rij voor zichzelf.

Naar Karpathos is het maar een korte vlucht van 45 minuten. Op Karpathos is het ook mogelijk dat je getest wordt, maar ook hier werden wij niet uitgekozen om te testen.

We konden daardoor gelijk naar ons huis en die avond nog uiteten, omdat we geen testresultaten o.i.d. hoefden af te wachten.

Hoewel een mondkapje voor maximaal 4-5 uur niet zo erg is, waren we het na 12 uur non-stop reizen wel zat. We waren blij toen het mondkapje af mocht, zodra we de luchthaven van Karpathos verlieten.

Over de corona test in Griekenland

We zijn zelf niet getest dus kunnen jullie alleen vertellen over de ervaringen van andere. We hebben begrepen dat, in tegenstelling tot Nederland, de test via de mond wordt afgenomen. Dit zorgt nogal voor wat kokhalzen, maar is minder erg dan via de neus. Er is ongeveer 70% kans dat je wordt getest.

Wie uitgekozen wordt voor de test, schijnt afhankelijk te zijn van je PLF formulier. Afhankelijk van het antwoord op de vragen kom je in een soort doos terecht zo moet je het zien. De computer kiest uit deze ‘doos’ vervolgens random mensen om te testen.

Volg ons op Instagram!

Op onze Instagram @thekarpathosguide plaatsen we regelmatig mooie foto’s en delen we nieuwe tips. Volg ons en blijf op de hoogte van ons Karpathos avontuur!

Vergeet jouw Karpathos moment niet te delen met de hashtag #thekarpathosguide.

 

Luister onze podcast!

Als verlengde van ons bedrijf The Kefi Lifestyle hebben we onze eigen podcast. Hier bespreken we naast zaken rondom voeding en leefstijl ook over Karpathos en hoe het leven op een eiland is. Je luistert ‘m via Spotify, Deezer of Castbox. Enjoy!

Athina - The Karpathos guide

Wat leuk dat je van plan bent om naar het Griekse eiland Karpathos te zijn. Op deze blog vertel ik je graag alles over dit mooie plekje. Enjoy!

Status corona op het Griekse eiland Karpathos

Status corona op het Griekse eiland Karpathos

Binnenkort naar Karpathos? Op deze pagina houden we je op de hoogte van de stand van zaken betreft corona en Karpathos. We doen ons best de pagina zo up-to-date mogelijk te houden 🙂 UPDATE: Vanaf 14 mei vervalt het SMSen, kan er weer gereisd worden tussen de eilanden...

Het openbaar vervoer op Karpathos + taxi’s

Het openbaar vervoer op Karpathos + taxi’s

Geen behoeft aan een auto of een ander vervoersmiddel? Neem dan eens het openbaar vervoer om het eiland te ontdekken. Het openbaar vervoer op Karpathos is prima te betalen. Je betaald tussen de €2,- en €7,- per rit, dit is natuurlijk afhankelijk van de afstand. Vanaf...

Een quad huren op het eiland Karpathos

Een quad huren op het eiland Karpathos

Een quad huren op Karpathos is hartstikke leuk! Houdt er wel rekening mee dat quad rijden ‘zwaar’ is. Het vergt veel meer kracht en concentratie dan het rijden van een auto. Na een dagje quad rijden ben je dan ook gauw gesloopt. Wij raden daarom aan om een quad te...

8 Comments

 1. Bedankt voor je uitgebreide verslag en een fijn verblijf op jullie eiland! ?

  Reply
  • Fijn om te horen, we gaan genieten 🙂

   Reply
 2. Wat een leuke pagina met tips!! wij willen de gok wagen om naar Griekenland te reizen in september en kwamen Karpathos tegen. Ieder jaar doen we een ander eiland aan. De enige vraag ik wij hebben is eigenlijk, hoe is het daar nu in tijden van Corona, is alles open de restaurants en winkels, dat het rustig is verwachten wij wel maar dat geeft niet. Groetjes Simone

  Reply
  • Bedankt Simone! Het is hier prima te doen. Het is inderdaad erg rustig, maar over het algemeen is alles gewoon open. De restaurants hebben schoonmaakmiddel en een mondkapje, maar voor de meeste is dat vooral voor de schijn..

   Reply
 3. Wat leuk om te lezen, ik vlieg eind augustus naar kreta met een overstap in Athene. Wel met zelfde vlieg maatschappij maar ander vliegtuig. Nu weet ik niet welk vlucht nummer ik op het PLF formulier moet invullen? Die naar Athene of die naar kreta toe?

  Reply
  • Hallo!
   Je vult deze allebei in. Je kunt aangeven dat je het land binnenkomt via Athene. Daarna kun je een vakje aanvinken voor een ‘connected flight’ en hier vul je dan je vlucht van Athene naar Kreta in.

   Fijne vakantie alvast!

   Reply
 4. Ik heb een vraag: rijden de bussen momenteel op Karpathos?Ik heb in een blog (andere website) van een Duitse toerist gelezen dat er op dit moment helemaal geen busvervoer is op Karpathos. Ik vraag me af of dit wel juist is. Ik zou bijvoorbeeld toch wel graag met de bus vanuit Pigadia naar Spoa en andere plaatsen willen gaan. Alvast bedankt. En… keep up the good work!

  Reply
  • Hallo Jacques!

   Ik heb dit even voor je nagevraagd bij locals.
   De bussen rijden gewoon, alleen de route Pigadia – Amoopi niet.

   Groetjes,
   Athina

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.