Wat kun je verwachten van reizen naar Griekenland tijdens corona?

Afgelopen zaterdag zijn wij van Nederland naar ons geliefde Karpathos afgereisd. Reizen naar Griekenland tijdens corona is net even wat anders dan normaal. Vandaar een blog over onze reis en wat je kunt verwachten.

Het belangrijkste over reizen naar Griekenland tijdens corona

Voor ik je verder ga vertellen hoe alles voor ons is verlopen en wat je kunt verwachten, wil ik beginnen met de dingen die je moet weten voordat je gaat reizen naar Griekenland in tijden van corona.

  • Wie via Schiphol reist moet een gezondheidsverklaring van te voren invullen en meenemen
  • Je bent verplicht een mondkapje te dragen zodra je de luchthaven betreedt. Deze mag af als je iets gaan eten of drinken, maar verder niet
  • Wie naar Griekenland afreist moet 24 uur voor vertrek een PLF formulier online invullen. Je ontvangt hier een QR code van en deze wordt gescand op Athene
  • In principe (dit werd bevestigd door in de e-mail van de luchtvaartmaatschappij waarmee wij naar Athene vliegen) wordt je niet gecontroleerd op Athene wanneer je een directe overstap hebt
  • Wie getest wordt moet +/- 24 uur wachten op bestemming tot de uitslag bekend is. Test je positief voor corona dan moet je 14 dagen in quarantaine en anders mag je gewoon vrij verder gaan zonder restricties

Ik moet zeggen dat wij een voorbeeldige reis hebben gehad waar we ontzettend dankbaar voor zijn. Alles verliep heel soepel bij ons. Van te voren had vooral ik best wat stress. Ik was bang om onze aansluiting te missen op Athene, omdat we dan toch ineens getest zouden worden, de tests schijnen heel vervelend te zijn en alles is toch even anders. Want was als je zonder symptomen toch ineens positief test en je 14 dagen samen in quarantaine moet?! Toch allemaal dingen waar je geen invloed op hebt, maar die bij mij echt in mijn hoofd gaan zitten en voor allemaal stress zorgen. Gelukkig heb ik daar Vincent die heel relaxt is en ‘we zien het allemaal wel’ is ingesteld.

Op Schiphol

Op Schiphol was alles vrij normaal. Wel probeer je waar kan afstand te houden van elkaar en je moet een mondkapje op. Qua drukte viel het mee. Het verbaast je hoeveel mensen in deze tijd nog vliegen! We hadden de mazzel dat we met KLM naar Athene vlogen en Vincent een Silver card heeft zodat hij met priority kon inchecken voor ons. Toch was de ‘normale’ rij bij KLM ook niet erg druk.

Omdat het rustig was en we binnen Europa vlogen konden we door de nieuwe douane heen op Schiphol. Heel fijn, want ook dat gaat een stuk sneller! Dit komt doordat je geen spullen meer uit je tas/trolley hoeft te halen (laptops, camera’s etc.) dus dat scheelt al gelijk wat tijd. We waren uiteindelijk binnen 15 minuten van het inchecken voorbij de douane.

Alles is verder gewoon open op Schiphol. We zijn even Starbucks gaan halen (je mag gewoon drinken als je daarna je mondkapje maar weer op doen) en daarna naar de gate gegaan. Daar was het wel nogal hectisch. Voor ons waren er geen problemen, maar een groot deel van de passagiers had geen PLF formulier ingevuld. Heel veel mensen in paniek, mensen die Engels konden bleven maar schreeuwen in hun eigen taal dat ze het vliegtuig niet in mochten etc. We hadden daardoor wat vertraging en gingen 45 minuten later de lucht in. We weten eerlijk gezegd niet of de betreffende personen het formulier op dat moment nog hebben ingevuld (het moet eigenlijk minimaal 24 uur van te voren), maar ze mochten uiteindelijk toch mee. We hadden en volle vlucht. 32 rijen en 3 bij 3 zat helemaal vol. In het vliegtuig zelf krijg je bij KLM altijd iets te eten en te drinken, dit is nog steeds zo alleen is het nu net wat anders met minder keuze. Iedereen krijgt een pakketje met een boterham, koekje en water en daarnaast kun je nog een kopje koffie, water of thee kiezen.

Daarnaast houd je, je mondkapje op tijdens te vlucht behalve als je iets eet of drinken en je wordt gevraagd om bij het toilet geen hele rij te creëren in het gangpad, maar even te wachten op je stoel.

Wij vonden de reis gewoon relaxt. Ja het is wat gek met een mondkapje op, maar verder voelt het niet anders dan normaal.

Een overstap op Athene

Van te voren hadden we al wat informatie gekregen van onze luchtvaartmaatschappij over de overstap. Zij gaven namelijk aan dat je niet getest zou worden op Athene als je een direct overstap hebt. Toch is het altijd een beetje spannend of dit wel op niet gebeurd. Als dit het geval was geweest hadden we namelijk sowieso 24 uur in quarantaine gemoeten om de resultaten af te wachten. En het is niet helemaal duidelijk nog of dit nu op Athene is (je maakt daar immers te test) of dat je wel mag doorvliegen naar in ons geval Karpathos en daar de test mag afwachten. We horen van veel mensen dat laatste. Wat vreemd is aangezien je dus doorvliegt en dus weer in een vliegtuig stapt met mensen, maar goed de overheid zal dit niet zomaar op deze manier hebben bepaald.

Wanneer je op Athene uit je vliegtuig stapt moet je direct je QR code bij de hand hebben. Bij ons zagen ze de overstap staan dus wij mochten gelijk de rij verlaten en naar de uitgang. De rest moest blijven staan. Zij werden random getest.

Naar Karpathos

Onze eerste vlucht was met KLM en de 2e naar Karpathos met Olympic Air, daardoor werden onze koffers niet automatisch transfered naar de volgende vlucht. We moesten dus op Athene eerst de bagage oppakken en toen opnieuw weer inchecken. Dit ging allemaal snel en prima. Op Athene hebben we even lekker wat gegeten en toen naar onze gate. Deze vlucht was een stuk rustiger dan de vlucht naar Athene. We zaten met zo’n 30 man in het vliegtuig en iedereen had een rij voor zichzelf.

Naar Karpathos is een korte vlucht van 45 minuten dus we waren er zo. Op Karpathos is het ook mogelijk dat je getest wordt, maar ook hier werden wij niet uitgekozen om te testen.

We konden daardoor gelijk naar ons huis en die avond nog uiteten, omdat we geen testresultaten o.i.d. hoefden af te wachten.

Hoewel een mondkapje voor max 4-5 uur niet zo erg is, waren we het na 12 uur non-stop reizen wel zat. We waren blij toen hij af mocht zodra we de luchthaven van Karpathos verlieten.

Over de corona tests in Griekenland

We zijn zelf niet getest dus kunnen jullie daar niet alles over vertellen. We hebben begrepen dat (in tegenstelling tot Nederland) de testen via de mond worden uitgevoerd. Dit zorgt voor nogal wat kokhalzen, maar is minder erg dan via de neus. Er is ongeveer 70% kans dat je wordt getest.

Wie uitgekozen wordt voor testen schijnt afhankelijk te zijn van het PLF formulier. Afhankelijk van het antwoord op een aantal vragen kom je in een soort doos terecht zo moet je het zien. De computer kiest uit deze ‘doos’ vervolgens random mensen om te testen.

You’ll like this too!

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalimera! Welkom bij the Karpathos guide. Dit is jouw online guide naar het Griekse eiland Karpathos. Lees hier over onze favorieten plekjes en tips voor een onvergetelijke vakantie naar Karpathos. Ook vertellen we je hoe het leven op een Grieks eiland is. Enjoy!

Nieuwsbrief